dodela„Flotel Evropa“, „Stranac iznutra“ nagrađeni na Beldoksu

Ovogodišnji Beldoks zatvoren je večeras dodelom nagrada pobedničkim ostvarenjima – filmu „Flotel Evropa“ koji je proglašen za najbolji domaći dokumentarac i ostvarenju „Stranac iznutra“ koje je dobitnik posebnog priznanja žirija.
Odluku o pobedniku Srpskog takmičarskog programa doneo je žiri u sastavu: Muharem Bazdulj (književnik), Igor Šanjević (producent informativne kuće N1), dr Gordana Vuković-Nikolić (profesor engleskog jezika na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu) i predsedavajući Dragan Nikolić (reditelj, pobednik Beldoksa 2014).
Za najbolji domaći dokumentarac ovogodišnjeg Beldoksa proglašen je ?Flotel Evropa? Vladimira Tomića.
Žiri u svom obrazloženju navodi da je ?ovaj film drugačiji od svih tipičnih izbegličkih priča, bivajući istovremeno artefakt s kojim se svaki gledalac može identifikovati. Čvrsto usidren u jezik i kulturu jedne nestale zemlje, ‘Flotel Evropa’ je istovremeno rekvijem jednoj zemlji koja nema i upozorenje na činjenicu da je, valjda kao nikad u dosadašnjoj istoriji, izbeglištvo integrativni deo današnjeg sveta i savremene ljudske sudbine“.
Posebno priznanje žiri je dodelio ostvarenju „Stranac iznutra? Sonje Bertuči u kome nam „autorka predočava vlastitu lirsku viziju kosovske stvarnosti.?
Žiri takođe ističe da „geni predaka u ovom filmu nisu dnevnopolitička kategorija, nego sudbinski magnet koji režiserku vodi ka predelima umetnosti za koje se ispostavlja da su joj jedini zavičaj“.
Novčanu nagradu u iznosu od 120.000 dinara autoru pobedničkog ostvarenja uručio je Mirko Vojinović, osnivač i direktor kompanije Di&Ma Vision iz Beograda.
Nakon dodele nagrada, prikazan je film „Pako de Lusija: Putovanje“.

Povezana vest:  Film „Otac“ Srdana Golubovića na otvaranju 49. SOFEST-a