Plakat Spanski metar za novinareSutra počinje filmski festival Španski metar

Osmi festival savremenog španskog filma „Španski metar“ otvoriće SUTRA u Dvorani Kulturnog centra Beograda film „Slutnje“ režisera Santjaga Tabernera koji će biti premijerno prikazan u Srbiji.
Gost festivala reditelj Tabernero dolazi sa suprugom, filmskom producentkinjom Pas Sufrategi, koja je radila sa najpoznatijim španskim rediteljima i poznata je po svom radu na filmovima „Sve o mojoj majci (1999), „Pričaj sa njom“ (2002) i „Cvet moje tajne“ (1995) koje je rezirao čuveni Pedro Almodovar.
Španski reditelj i scenarista Tabernero završio je studije informatike 1984.i radio je kao novinar specijalizovan za kinematografiju na španskoj nacionalnoj televiziji. Početkom devedesetih prošlog veka počinje da radi kao filmski scenarista na filmovima Karlosa Saure. Svoj prvi igrani film „Život i boja“ na kome je radio pet godina režirao je 2005.
Rad na filmu „Slutnje“ započeo je 2011. Reč je o filmskoj adaptaciji romana Klare Sanćes u čemu mu je pomogao i Edvardo Norijega koji u ovom filmu tumači glavnu ulogu. Film je ljubavni triler u kojem ono nepoznato, paralelna priča i nadrealni snovi otkrivaju latentnu krizu u kojoj se nalazi mladi par.
Hulija i Feliks su mladi par iz srednje klase čija veza prolazi kroz težak period. Nekoliko dana na moru mogli bi da predstavljaju priliku koja im je potrebna da izglade odnos i ponovo se zaljube.
Osmi Španski metar pod sloganom „Mi i svet oko nas“ održaće se u Beogradu od sutra uveče do 25. maja i Novom Sadu od 27. do 31. maja. Premijerno za srpsku publiku biće prikazano devet žanrovski, tematski i estetski vrlo različitih ostvarenja sa španskog govornog područja autora mlade i srednje generacije.
Svi filmovi su premijerni i nijedan nije otkupljen za bioskopsko prikazivanje u Srbiji i najnovija su produkcija iz 2013. i 2014.
U pet festivalskih dana biće prikazana ostvarenja koja su režirali poznati reditelji sa španskog govornog područja: „Slutnje“ (Tabernero), „Mrtvi su oko nas“ (Beatris Sanćis), „Život naopačke“ (Horhe Toregrosa), „Ljudi oko nas“ (Huan Kavestani), „Vakolda“ (Lusija Puenso), „Arktik“ (Gabrijel Velaskes), „Poslednji dani“ (David i Aleks Pastor), „Drvo privlačnosti“ (Isabel de Ajgvavives) i „Rat Manuele Janković“ (Dijana Kardoso).
Projekcije su u 19 i 21 čas a karte po ceni od 250 dinara mogu se kupiti na biletarnici DKCB i biletarnici Kulturnog centra Novog Sada. Svi filmovi biće prikazani sa prevodom na srpski jezik.

Povezana vest:  U domaće bioskope stiže novi hit horor „Crni petak“