stigla tri zlata u bgd mikec arsovic stefanovicZlatni tovar doleteo iz Fort Beninga

Streljačka reprezentacije Srbije doputovala je iz Fort Beninga sa Svetskog kupa i donela tri zlatne medalje i dve olimpijske vize za Rio!
Prva mesta osvojili su Milutin Stefanović vazdušnom puškom (obezbedio je Srbija i kvotu za Olimpijske igre u Riju), Damir Mikec MK pištoljem (takođe ispunio olimpijsku normu) i Andrea Arsović vazdušnom puškom.
– Trudio sam se da ne razmišljam o olimpijskoj vizi. Ona je opterćujuća za strelca, pa sam sebi postavio zadatak da obavezno osvojim odličje – rekao je po dolasku u Beograd Kragujevčanin Milutin Stefanović.- Prošle godine u Fort Beningu sam debitovao u Svetskom kupu i osvojio srebro. Sada je ulog bio veći, obzirom da sam se borio za kvotu. Nisam imao tremu. Osećao sam se kao svoj na svome, kao kod kuće i uživao sam u nadmetanju sa najboljim strelcima sveta.
Damir Mikec je obezbedio drugu olimpijsku vozu za Srbiju MK pištoljem i istakao je da su tri zlatne medalje u konkurenciji 600 strelaca iz 76 zemalja ogroman uspeh jer je Srbija u bilansu medalja bila prva nacija:
– Kada je Milutin Stefanović osvojio zlato i vizu, to je za ceo tim bio snažan vetar u leđa. Mene je obaveza da što ranije osvojim ulaznicu za Rio dosta opterećivala, ali sam verovao da ću, ako ne u Čangvonu, gde sam bio veoma blizu, onda u Fort Beningu uspeti da je obezbedim. Za ovaj Svetski kup sam, međutim, postavio viši cilj – da osvojim medalju. Iskustvo iz finala u Čangvonu mi je mnogo značilo, ispravio sam greške i u Fort Beningu sam od trećeg metka do kraja vodio. Pokazao sam da sam u dobroj formi i vazdušnim pištoljem, „muševi“ su me delili od finala. Šteta…
Andrea Arsović je prošle godine osvojila u Granadi na SP olimpijsku vizu i bez opterećenja je gađala u Fort Beningu.
– Sa te strane mi je bilo lakše nego drugovima iz reprezentacije, ali ambicije su ostale iste, želela sam medalju! Fort Bening mi je bio veoma bitan, jer sam prvi put gađala sa novom vazdušnom puškom i sve se uklopilo na najbolji mogući način. Moram da budem zadovoljna i izuzetno kvalitetnim rezultatom – kaže Arsovićeva.–Žao mi je što malokalibarskom puškom, kojoj sam se trenutno više posvetila, nisam ušla u finale iako sam imala dobar rezultat, koji me raduje i koji bi obično bio dovoljan za ulazak među osam najboljih. Ali ovaj put, u najjačoj mogućoj konkurenciji, jer niko iz elite nije izostao, od finala su me delila tri kruga.
Sa ove tri zlatne medelje Andrea Arsović, Damir Mikec i Milutin Stefanović su obezbedili učešće u finalu Svetskog kupa u Minhenu u oktobru. Sa srebrom vazdušnom puškom u Čangovu, kada je osvojila i olimpijsku vizu, Ivana Maksimović se, takođe, plasirala za finale Svetskog kupa. Na listi finalista vazdušnim pištoljem trenutno je sedmi Dimitrije Grgić koji je četvrtim mestom u Čangvonu osvojio olimpijsku vizu. Vazdušnom puškom Milenko Sebić je na deobi osmog mesta, dok je MK puškom trostav -deveti. Sebić je u Čangvonu dva puta bio u finalu, osvojio je peto mesto vazdušnom i šesto MK puškom trostav.
U Fort Beningu su gađali – -puška: Stevan Pletikosić („Čika Mata“), Milenko Sebić (C. zvezda) i Milutin Stefanović („Čika Mata“), Andrea Arsović (Partizan) i Ivana Maksimović (Akademija Maksimović), pištolj: Dimitrije Grgić (Akademac) i Damir Mikec (Policajac), Jasna Šekarić i Zorana Arunović (C. zvezda), Bobana Veličković (Bor 030) i Jasmina Grgić (Smederevo). U stručnom štabu bili su Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije i treneri reprezentacija Jelena Arunović i Dragan Donević.
Uz članove porodice, strelce, koji već naredne nedelje putuju na Svetski kup u Minhen, su sačekale kolege iz klubova, predsednik SSS Siniša Mašović, generalni sekretar Nenad Petković, generalni sekretar SSB Dragan Milisavljević, brojni treneri, streljački radnici i prijatelji streljaštva.

Povezana vest:  Pejović izabrao stručni štab