Na osiječkom strelištu „Pampas“ u utorak počinje 33. Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem.

Strelište „Pampas“ je izgrađeno 1985. godine, a peti put će ugostiti učesnike EP malokalibarskim oružjem (1985, 2009, 2013, 2021, 2024).

Prvenstvo u Osijeku je izuzetno dugo. Počelo je 22. maja takmičenjima u disciplinama puškom velikog kalibra na 300-metarskom strelištu, završenim u subotu. Od 28. maja do 1. juna biće održan seniorski, a od 1. do 7. juna juniorski šampionat Evrope MK oružjem (discipline na 25-metarskom i 50-metarskom strelištu).

Centralna takmičenja tronedeljnog turnira, su „spakovana“ u dva dana. U utorak i sredu (28. i 29. maj) biće održane sve četiri discipline olimpijskog programa: trostav za muškarce i žene, sportski pištolj za žene i gađanje pištoljem brzom paljbom za muškarce (u poslednjoj disciplini Srbija nema predstavnike).

Povezana vest:  Puška i pištolj privlače posetioce na štandu SS Srbije

Sem medalja, na meti će sutra i prekosutra biti i karte za Olimpijske igre. Evropsko prvenstvo je poslednje kvalifikaciono takmičenje za olimpijski turnir koji će biti održan u sportskom centru u gradu Šateruu, oko 230 kilometara udaljenom od Pariza. Po dve kvote će biti dodeljene u svakoj olimpijskoj disciplini.

Na seniorskom prvenstvu učestvuje devetoro naših reprezentativaca.

U utorak će biti održane kvalifikacije i oba finala u gađanju puškom iz trostava (3 puta 20 metaka), a u ovoj disciplini Srbiju će  predstavljati Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Teodora Vukojević, Milenko Sebić, Milutin Stefanović, Lazar Kovačević, Marko Ivanović i Dušan Stojadinović. Ivanović i Stojadinović će se takmičiti van konkurencije za plasman u finale, boriće se samo za bodove za svetsku rang listu.

Povezana vest:  Marta Bireš, Brankica Zarić, Aleksadrovski i Mikluc prvaci Vojvodine

Naša jedina predstavnica u seniorskim takmičenjima pištoljem, Jovana Todorović, će sutra gađati MK sport pištoljem preciznom paljbom (30 metaka). U sredu je na programu gađanje sa još 30 metaka, ali brzo paljbom, i finale.

U trostavu za muškarce učestvovaće 70 strelaca, a 58 njih će biti u konkurenciji za plasman u finale. Uz naše tri reprezentativke, u kvalifikacijama trostava za dame startovaće 74 takmičarke, a 62 njih će se boriti za mesto među osam najboljih. Za takmičenje MK sport pištoljem prijavljeno je 59 takmičarki, a u konkurenciji za finale biće njih 55.

Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, Vitez u Segedinu, pa u „Pioniru"

Na osnovu rezultata u pojedinačnim kvalifikacijama biće određen i ekipni plasman, ali naši seniorski reprezentativci učešćem u olimpijskim disciplinama ne završavaju Evropsko prvenstvo. Strelce puškom do kraja još očekuju takmičenja u trostavu u okviru „Izazova Evropske streljačke federacije“ – u miks parovima i ekipno „trio“ nadmetanje.

Posle Evropskog prvenstva seniorski reprezentativci, kao i članovi skoro svih ostalih nacionalnih selekcija, iz Osijeka kreću put Minhena na Svetski kup, a stići će vrlo brojna juniorska reprezentacija Srbije.

Foto: Streljački savez Srbije