sarumanŠest stvari koje možda niste znali o Kristoferu Liju

Legendarni britanski glumac Kristofer Li, koji je preminuo ovog vikenda u 93. godini, nije bio samo glumac već i pevač hevi metala, lovac na naciste i bio fasciniran profesijom dželata.
Drakula, Saruman, Skaramango, grof Duku, samo su neke od uloga koje je ovaj velikan sedme umetnosti tumačio na filmu i televiziji.
Ono što se pak manje zna jeste da je Li bio direktni potomak Karla Velikog (742-814). Naime, koreni porodice njegove majke, grofice Estele Marije Karandini di Sarcano, vode čak do antičkog Rima.
Kao dokaz srodstva sa slavnim franačkim kraljem, Li je uvek nosio prsten sa carskim žigom.
Pored toga što se bavio glumom, Li je takođe bio i muzičar i pevač. Svoj raskošni bariton pozajmio je omiljenim bendovima „Rhapsody of Fire“ i „Manowar“ i snimio dva albuma koja spadaju u žanr metal simfonija.
Kristofer Li, alijas Saruman, je jedini glumac trilogije „Gospodar prstenova“ koji je lično upoznao JRR Tolkina, autora istoimenog fantastičnog romana po kojem je ovaj serijal snimljen. Li je priznao da je do susreta došlo sasvim slučajno, u jednom pabu u Oksfordu u koji je pisac često svraćao.
„Bio sam toliko uzbuđen da sam uspeo samo da izustim jedno ‘Kako ste?'“, ispričao je glumac u jednom intervjuu.
Fasciniran smrtnom kaznom, a posebno profesiom dželata, uspeo je da prisustvuje poslednjem javnom smaknuću koje je održano u Francuskoj.
Njegov prijatelj i glumac Norman Lojd ispričao je da je Li znao imena svih dželata u Engleskoj od XV veka. U razgovoru sa piscem i novinarom Džejmsom Livijem, kao i u svojoj autobiografiji, glumac je otkrio da je sa 17 godina u Versaju, pored Pariz, prisustvovao smrtnoj kazni ubice Ežena Vajdmana koji je giljotiniran 1939.
Li se, takođe, upoznao i sa ubicama Grigorija Raspućina (1869-1919), čuvenog ruskog mistika i osobe od poverenja ruskog cara Nikolaja II.
„Kada sam bio mali, majka me je jedne večeri izvukla iz kreveta, u našoj kući u Kensingtonu i rekla mi: ‘Dođi, hoću da upoznaš dvojicu čika koji su došli na večeru. Verovatno ćeš zaboraviti njihova lica, ali ćeš se jednog dana setiri da si ih upoznao'“. Mnogo godina kasnije, Li je glumio ruskog čudotvorca u filmu „Raspućin“ (1966) Dona Šarpa.
Pre nego što je počeo da se bavi glumom, mladi Kristofer Li je služio vojsku u Drugom svetskom ratu. Najpre je raspoređen u RAF-u, ali se njegova karijera pilota brzo završila zbog problema sa vidom.
Istakao se u obaveštajnoj službi, ali je uvek kasnije odbijao da o tome govori: „Recimo samo da sam bio u specijalnim jedinicama, a ljudi nek zaključe šta im je drago“.
List Telegraf, međutim, piše da je vojnik Li tokom rata lovio naciste, te da je tako poslužio kao inspiracija svom rođaku Ianu Flemingu, ocu najslavnijeg fiktivnog agenta Džejmsa Bonda.

Povezana vest:  Brzi automobili, tragična ljubav i veliki ulozi: Film „Vernost“ od četvrtka u bioskopima