Vizual PAFF 2015

Drugi Pančevo Film Festival od 2. do 6. septembra

U okviru 22. Evropskog filmskog festivala na Paliću, održana je konferencija za medije posvećena drugom Pančevo Film Festivalu – PAFF, internacionalnom takmičarskom festivalu autorskog dugometražnog i kratkog filma, koji će se održati u Pančevu, od 2. do 6. septembra. Na više lokacija u gradu održavaće se filmske projekcije u okviru šest filmskih programskih celina (takmičarske, revijalne i tematske), kao i raznovrsni prateći sadržaji festivala (koncerti, tribine, predavanja, radionice, izložbe).

Ognjen Glavonić, reditelj, direktor i osnivač festivala posebno je istakao: „Jedna od misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Naš cilj je stvaranje i animiranje nove filmske publike, one koja će na PAFF-u prvi put imati prilike da vidi drugačiju vrstu kinematografije na drugačiji način: u bioskopu i uz prisustvo autora.“

Tatjana Krstevski, direktorka fotografije, umetnička direktorka i osnivačica festivala govorila je o pratećem programu festivala: „Ovogodišnji prateći program sastoji se od radionica, izložbi, tribina, koncerata. Posebno smo ponosni na gostovanje Kristijana Bergera, austrijskog direktora fotografije, poznatog po filmovima Mihaela Hanekea, nominovan za Oskara 2010. godine, za film „Bela traka“. Berger će u okviru festivala održati masterklas otvoren za sve posetioce.“

Povezana vest:  Slejter i Oldman u trileru

Pančevo Film Festival – PAFF je gradska manifestacija čiji je cilj promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Filmski program Pančevo Film Festivala – PAFF

Drugi Pančevo Film Festival svečano će otvoriti film Flotel Europa (režija Vladimir Tomić, montaža i produkcija Srđan Keča). Reč je o film eseju koji je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu, u selekciji Forum. Na festivalima CROSSING EUROPE u Austriji i BELDOCS u Srbiji dobio je nagrade za najbolji dokumentarni film.

Filmski program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra, raspoređenih u šest programskih celina:

SVETIONICI | takmičarski program

U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji „Svetionici“ na programu je devet dugometražnih i srednjemetražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz. Nagradu SVETIONIK dodeljuje tročlani žiri.

Povezana vest:  Dve nagrade za “Strahinju Banovića“ u Parizu

RANI RADOVI | takmičarski program

U drugoj takmičarskoj selekciji, „Rani radovi“, predstaviće se 20 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta. Nagradu DIMNJAK kao i prošle godine dodeljuje žiri od 16 srednjoškolaca pod mentorstvom poznatog reditelja iz Srbije.

PAFFORAMA | revijalni program

Revijalni filmski program „Pafforama“ rezervisan je za filmska ostvarenja koja se obraćaju najširoj publici. Osam dugometražnih i dva kratka filma na ovogodišnjem programu pružiće uvid u presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone.

PONOĆNA JEZA | revijalni program

Potpuno nova filmska selekcija ovogodišnjeg PAFF-a, „Ponoćna jeza“, prikazaće 5 dugometražnih horor filmova, kroz ponoćne projekcije organizovane svake večeri. Selektor i gost festivala je Julian Richards, filmski reditelj iz Velike Britanije, dvostruki dobitnik nagrade „Zlatni Melijes“ za najbolji Evropski film fantastike. Pored 4 novija ostvarenja horor žanra, prikazaćemo i Richardsov film The Last Horror Movie iz 2003. godine.

AMPLITUDA | revijalni program

Ovogodišnji program „Amplitude“ u fokus stavlja Filmski festival u Oberhauzenu, koji je jedan od najstarijih i najvažnijih festivala na svetu posvećenih isključivo kratkoj formi. Gost PAFF-a biće Lars Henrik Gass, direktor festivala. Prikazaćemo izbor kratkih filmova sa ovog poznatog festivala, nakon čega će biti održan razgovor sa gostom. Moderatorka razgovora i selektorka filmova je Aleksandra Sekulić.

Povezana vest:  CINEPLEXX BIOSKOPI POČINJU SA RADOM 1. SEPTEMBRA

GRRR! PROGRAM – revijalni

Ovogodišnji revijalni „Grrr! Program“ biće sačinjen od izložbenog, promotivnog i filmskog dela, a u celini posvećen dešavanjima iz sveta stripa. PAFF će ove godine biti mesto svetske premijere filma Bezango, WA (režija Loise Amandes i Ron Austin, produkcija SAD), koji se bavi strip scenom Sijetla i okoline. Gost programa je Pat Moriarity, strip umetnik i jedan od aktera filma. Moderator programa je Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, strip umetnik iz Srbije.

Pančevo Film Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženje građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva. i Domom omladine Pančevo.
Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Grada Pančeva.