Benisio Del Toro

Benisio Del Toro dobitnik „Počasnog Srca Sarajeva“ 21. Sarajevo Film Festivala

Distributerska kuća Taramount sa zadovoljstvmo obaveštava javnost da će glumac Benisio Del Toro predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe „Jedan savršen dan“ (PERFECT DAY) u okviru festivalskog programa Open Air.
Oskarom nagrađenom glumcu Benisiju Del Toru biće uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umetnosti u okviru 21. Sarajevo Film Festivala. Nagradu Počasno Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerka i rediteljka Agnès B, koja je takođe i pokroviteljka festivala.
Del Toro će sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leóna de Aranoe „Jedan savršen dan“ u kojoj je igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan u programu Directors’ Fortnight nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Kanu. Film će u Sarajevu biti prikazan u najvećem festivalskom bioskopu u okviru Open Air programa gde će Del Toru pred 3.000 ljubitelja filma biti dodeljeno Počasno Srce Sarajeva.
U Srbiji će film „Jedan savršeni dan“ biti premijerno prikazan 8. oktobra.
Slavni glumac će takođe održati predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.
Od samog osnivanja 2007. godine Talents Sarajevo je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.
Del Toro je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada uključujući nagradu Oskar Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderberga „Putevi droge“, kao i nominaciju za Oskara za ulogu u filmu Alehandra Gonzalesa Inaritua „21 gram“. Za ulogu u biografskom filmu o Če Gevari „Če“, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderbergom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goya u Madridu, Španija.
Del Toro uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao Dario u ostvarenju Džona Glena „Dozvola za ubijanje“, rame uz rame Timotija Daltona u ulozi Džemsa Bonda. Pored Oskara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu „Putevi droge“, Del Toro je osvojio i niz drugih značajnih priznanja, uključujući Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, Srebrnog medveda Filmskog festival u Berlinu, kao i priznanja Udruženja filmskih kritičara Njujorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Čikaga.

Povezana vest:  Gran Pri i najbolja režija za film OKUPIRANI BIOSKOP na Martovskom festivalu