Tribina o romanu Sva svetlost koju ne vidimo

Šesta tribina Laguninog književnog kluba o romanu „Sva svetlost koju ne vidimo“

Nova tribina Laguninog književnog kluba održaće se prvog petka u avgustu – 7. avgusta u 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u. Tema razgovora biće roman savremenog američkog pisca Entonija Dora „Sva svetlost koju ne vidimo“, koji je ovogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade za književnost.

Ovo je priča o dvoje mladih ljudi – slepoj Francuskinji i nemačkom vojniku – zahvaćenih vihorom Drugog svetskog rata, koji nastoje da sačuvaju humanost, razum i smislenost svojih života u opštem paklu koji je oko njih.

Na tribini će govoriti Milan Vlajčić, književni kritičar, Mića Vujičić, pisac, i Dubravka Srećković Divković, prevodilac. Biće reči o značenju „svetlosti“ kod Dora, o romanu „Sva svetlost koju ne vidimo“ u kontekstu savremene američke književnosti, o strukturi romana i modelu pripovedanja: „bajka za odrasle“, o simbolici legende o dragom kamenu u istorijskom kontekstu knjige i mnogim drugim temama.

Povezana vest:  "Putovanje za početnike" - savršeno štivo za letnje dane

Roman „Sva svetlost koju ne vidimo“ je odmah po objavljivanju postigao neverovatan uspeh. Bio je 49 nedelja na listi bestselera Njujork tajmsa i prodat je u više od 1,6 miliona primeraka.

Kada je Mari Lora u šestoj godini oslepela, otac je za nju izgradio maketu kvarta u kojem žive u Parizu ne bi li dodirom zapamtila raspored ulica u komšiluku i tako naučila samostalno da dolazi do Nacionalnog muzeja. To je čarobno mesto u kojem radi njen otac. Bezbrižne godine prolaze i, kada nemačka vojska okupira Pariz, Mari Lora i njen otac beže iz grada noseći sa sobom možda i najvredniju dragocenost muzeja.

Povezana vest:  Interaktivna izložba Dunavska avantura u Noću muzeja

Istovremeno u jednom drugačijem svetu, u Nemačkoj, odrasta siroče Verner. Jednog dana pronalazi stari radio-aparat koji će ga potpuno očarati. Ubrzo postaje vešt majstor za popravku radija i taj talenat ga vodi među Hitlerovu omladinu. Mladi radio-operater prolazi kroz evropska ratišta od Rusije do srca Francuske poražen svešću da iz dana u dan gubi svoju ljudskost.

Onog dana kad bude sreo slepu devojku, Verner, zaljubljenik u tehniku, shvatiće da su njih dvoje tačkice ljudske svesti koje se opiru kolektivnom strahu i zlu i da još uvek postoji mogućnost izbora nekog plemenitijeg sveta.

Povezana vest:  „Kako da nacrtate irvasa i druga novogodišnja stvorenja“ nova Vulkančić knjiga u prodaji

Entoni Dor je pre romana „Sva svetlost koju ne vidimo“ objavio dve zbirke priča „The Shell Collector“ i „Memory Wall“, roman „About Grace“ i knjigu memoara „Four Seasons in Rome“.

„Sva svetlost koju ne vidimo“ je i posle više od godinu dana od objavljivanja u vrhu svetskih top lista bestselera. Do 7. avgusta važiće popust od 30% za roman Entonija Dora, u svim Delfi knjižarama i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.