Jake_GyllenhaalDžejk Džilenhal predvodi moćnu ekipu glumaca

 

 

Premijera dugo očekivanog filma „PRINC OD PERSIJE: PESAK VREMENA“ biće održana 2. juna u Sava Centru, sa početkom od 20.30 časova, a već od 3. juna film kreće u bioskopski život.

 

 

 

STVARANJE AKCIONOG HEROJA

 

Koji kvaliteti čine heroja? Za ulogu Dastana bio je potreban glumac koji može da iznese mnoštvo različitih nivoa ličnosti: da bude zanosan u stilu klasičnih filmova; prepreden, uz dozu vulgarne duhovitosti, opterećen ozbiljnim problemom siromaštva zbog čega je i nastojao da postane bolji čovek. Džejk Džilenhal je već pokazao svoje ozbiljno glumačko umeće u filmovima poput „Zodijaka“, Dejvida Finčera, i „Planini Broukbek“ Anga Lija za koje je bio nominovan za Oskara i nagradu BAFTA.

 

-Džejk je glumac koga sam posmatrao i s kojim već duže vreme želim da sarađujem – kaže producent Džeri Brukhajmer.

-Fenomenalan je glumac, izuzetno zgodan i pravi džentlmen. Džejk je takođe i veoma posvećen. Uložio je ogroman trud u to da se nabilduje za ulogu u filmu, prošao je obuku  u borilačkim veštinama, mačevanju, parkuru (slobodno trčanje) i naučio je da jaše konja. I nastavio je da vežba svakog dana u toku 100 dana snimanja – dodao je Brukhajmer.

 

Princ_od_Persije_Thomas_DuPont_Jake GyllenhaalReditelj Majk Njuvel dodaje: – Džejk poseduje taj kvalitet čoveka iz naroda. On je znatiželjan, otvoren, prijatan, veoma snažan i duhovit je, a u „Princu od Persije“ iskoristio je sve te kvalitete.

Povezana vest:  Džonatan Libesman snima Borbu titana 2

 

-Razvijanje lika Dastana je na početku zahtevalo izuzetno veliki fizički napor – kaže Džejk i nastavlja: – jer je trebalo dostići željenu formu, naučiti parkur, mačevanje i pogoditi mentalitet ratnika. Znao sam da ako uspem u svemu tome da ću biti na pola puta. A kad je odlučeno da će Dastan pričati standardnim britanskim akcentom da se ne bi izdvajao od ostatka ekipe, morao sam vredno da radim i na tome zajedno sa trenerom za dijalekte.

 

Posle traganja po celom svetu, Džema Arterton je pozvana da igra glavnu žensku ulogu, princezu Taminu.

-Džema je sjajna mlada glumica koju smo pronašli u Londonu, gde je nedavno završila kraljevsku akademiju dramskih umetnosti – kaže Brukhajmer.

-Imala je malu ulogu u „Zrnu utehe“, a mi smo je odabrali za glavnu ulogu pre nego što se ovaj film pojavio u bioskopima. Srećni smo što smo je obezbedili pre toga jer je čim je, Bondov film pušten u distribuciju, Džema ubrzo došla u žižu interesovanja. Ubeđen sam da će ona postati zaista velika zvezda.

 

Princ_od_persije_Jake_Gyllenhaal_ Gemma_ArtertonDžema Arterton kaže: -Oduvek sam želela da snimim akcioni film jer sebe pomalo doživljavam kao kaskaderku. Međutim, kada sam prvi put čula za ovaj film još uvek nisam završila snimanje filma „Zrno utehe“ i nisam mogla da verujem da ću dobiti ulogu u još većem filmu.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

 

-Tamina je više od tipične akcione junakinje. Ona je produhovljena, veoma mudra, pažljiva kao i osećajna. Najlepše kod Tamine je to što je ona lik koji ima vere i zaista veruje u to što pokušava da postigne. Ali ona takođe može da parira muškarcima kao i da ih i ozbiljno razbije od batina – dodaje Artertonova.

 

Filmadžije su pozvale Bena Kingslija da odigra ulogu Dastanovog strica, Nizama, brata Dastanovog usvojenog oca, kralja Šaramana.

-Uvek ćete pokušati da film upotpunite sa što većim brojem fantastičnih glumaca – kaže Brukhajmer i dodaje: – a kad imate nekog kao što je ser Ben Kingsli, onda možete da se ponosite time što ste uspeli da ga pridobijete za projekat. On je u svakom pogledu bio pravi izbor za ulogu Nizama.

 

Veteran filma, Alfred Molina odabran je da igra šeika Amara. – On je neka vrsta nestašnog oportuniste – kaže Molina o svom liku.

-Njega zaista ne potresa to da li će prekršiti zakon. Ponekad je prilično opasan. Šeik Amar sebe opisuje kao preduzetnika. Njegove metode su neuobičajene, nekonvencionalne i on je u suštini jedan lopov. Ali iako se on na početku pojavljuje kao negativac, šeik Amar će nevoljno postati Dastanov saveznik, a na kraju će se udružiti i krenuti na istu misiju, ali iz različitih pobuda.

Povezana vest:  UN planiraju novu ulogu za Anđelinu Džoli

 

Princ_od_Persije_City_of_AlamutZanimljivosti sa snimanja

 

-Tipični znaci upozorenja na snimanju u Moroku bili su: MOLIMO VAS NEMOJTE DIRATI NOJEVE ili OPREZ – ZMIJE I ŠKORPIONI MOGU SE NAĆI NA OVOJ LOKACIJI ISPOD I OKO KAMENJA. BUDITE OPREZNI

 

-Lokalni Marokanac bio je unajmljen da očisti mesta u pustinji koja su bila predviđena za snimanje od zmija otrovnica i škorpiona. S majicom preko koje je stajao natpis „TIP ZA ZMIJE“ bilo ga je lako uočiti.

 

-Nekih 20 različitih verzija Bodeža koji u sebi čuva Pesak vremena bilo je napravljeno za potrebe filma – od „herojske“ verzije napravljene od čelika, do verzije od lateksa, napravljene za potrebe kaskaderskih sekvenci.

 

-Savetnik za parkur na filmu bio je niko drugi do Francuz David Bel koji je i izmislio ovu disciplinu.

 

-Lik koji se u filmu najviše presvlačio nije bila Tamina, koju igra prelepa Džema Arterton, već Nizam, koga igra ser Ben Kingsli.