mostra 2015

Počinje Mostra

Filmski festival u Veneciji počinje danas svetskom premijerom 65 miliona dolara vredne 3D drame „Everest“ rađene prema istinitim događajima – katastrofi na vrhu Himalaja.
Dvočasovno ostvarenje režisera Baltasara Kormakura bavi se događajima iz maja 1996. kada je osam planinara umrlo u mećavi u blizini vrha.
FIlm se, piše AFP, naročito bavi unutrašnjom dinamikom i likovima dve grupe penjača koje su predvodili Novozelanđanin Rob Hol (igra ga australijski glumac Džejson Klark) i Amerikanac Skot Fišer koga igra Džejk Gilenhal.
Predstavljeni kao jednako talentovani ali po karakteru potpuno različiti, njih dvojica su bili među onima koji su nestali tokom dva dana maja kada je 34 planinara pokušalo da osvoji vrh planine.
Hol je uspeo da se čuje sa svojom trudnom suprugom, koju u filmu igra Kira Najtli, kombinacijom radio veze i sateltitskog telefona nekoliko trenutaka pre nego što je nastradao.
Budući da su takvi detalji tragedije u to vreme bili široko poznati, Kormakur je bio suočen sa izazovom da iskonstruiše priču koja će držati pažnju gledalaca iako već znaju kako se priča završava. Zbog toga se odlučio na scenario koji je delom film katastrofe, delom triler a delom psihološka studija motivacije koja leži iza klišea „jer je tu“.
U to vreme to je bila najgora katastrofa na Everestu i izazvala je pitanja da li sve veća komercijalizacija planinarenja umanjuje rizike osvajanja vrha Himalaja.
Brojni stručnjaci smatrali su da je suženo grlo prilaza vrhu jedan od faktora smrti planinara, kao i previše planinara-amatera koji pokušavaju da do vrha stignu posle 14 sati što je krajnji rok za bezbedan povratak.
Kormakurova vizija, piše rancuska agencija, ukazuje na komercijalne pritiske da što više klijenata stigne do vrha ali izbegava upiranje prstom na preživele koji su objavili svoje verzije događaja.
„Everest“ se prikazuje van konkurencije a direktor Mostre Alberto Barbera se nada da će ovaj film imati sličan uticaj kao „Gravitacija“ koja je pre dve godine otvorila festival u Veneciji a potom osvojila niz Oskara ili „Čovek ptica“ koji je posle prikazivanja na Lidu imao komercijalni ali i uspeh kod kritičara.
Ova dva uspešna filma pomogli su da se pozicija Venecije učvrsti na međunarodnoj festivalskoj mapi posle više godina tavorenja kada je ovaj festival bio u senci festivala u Torontu.
Na festivalu se danas očekuje i premijera prvog dugometražnog filma striming servisa Netfliks „Beasts of No Nations“.
Drama o deci-vojnicima u Africi, koju je režirao Karki Fukanaga jedno je od 21 ostvarenja koji se takmiče za glavnu nagradu festivala – Zlatnog lava.
Film, u kome igra Idris Elba, je adaptacija romana Uzodinma Ivele i istovremeno će biti pušten u ograničen broj bioskopa u oktobru i preko Netfliksa.
Mnogi bioskopski lanci u SAD odbili su da prikažu film u znak protesta što im je uskraćen period ekskluzivnosti.
I pored protivljenja, mnoge ključne figure u filmskoj industriji smatraju da će ovakva prikazivanja uskoro postati norma.
„Everest“ je jedna od dve velike produkcije (britansko-američka) koje će prvi put biti prikazane na Mostri.
Džoni Dep se očekuje u gradu kasnije ove sedmice na premijeri filma Skota Kupera „Black Maš“ gde igra irsko-američkog mafijaša Džejmsa „Vajtija“ Bulgera.
Mnogo interesovanja izaziva i „The Danish Girl“ najnovije ostvarenje Toma Hupera (Kraljev govor) gde oskarovac Edi REdmejn igra danskog umetnika koji je bio jedan od prvih ljudi koji se povrgao operaciji promene pola.

Povezana vest:  Ako ste voleli film Beležnica, obožavaćete Najduže putovanje!

Photo: Annalisa Flori/Getty Images/image.net