v15birds06b

Međunarodni filmski festival Viennale 2015

Ovogodišnji međunarodni filmski festival „Viennale“ u Beču biće obeležen velikom ponudom koja obuhvata oko 150 novih dugometražnih i niz kratkometražnih filmova.

Kao i prethodnih godina i ove će se dokumentarni filmovi prikazivati sa igranim filmovima u glavnom programu. Privilegija bečkog festivala je što može slobodno i otvoreno da prikazuje filmove, jer festival nije takmičarskog karaktera niti mu je pripisana filmska specijalnost.

Povezana vest:  Horor, triler i avantura u februaru u bioskopima

Ove godine se mogu videti ostvarenja renomiranih ličnosti iz sveta filma kao što su Nani Moreti, Hu Hsiao-Hsien, Vudi Alen, Majkl Almerejda i Migel Gomes kao i mnogih novih reditelja i onih koji tek treba da budu otkriveni. U okviru „Viennala“ biće prikazani „Lampeduza zimi“ Jakoba Brosmana, „Ni iz čega“ Angele Zumereder i „Od kad je svet svet“ Gintera Švajgera.

Povezana vest:  Nikol Kidman umesto Naomi Vots kao Gertruda Bel

Ovogodišnja retrospektiva (16. oktobar – 30. novembar) nosi naziv „Životinje – Mala zoologija bioskopa“ uz osvrt na legendarni Hičkokov film „Ptice“ i posvećena je legendarnoj američkoj glumici Tipi Hedren koja će biti prisutna na „Viennalu“. Festival traje od 22. oktobra do 5. novembra, a karte će se naći u prodaji od 17. oktobra.

Povezana vest:  Najgledaniji filmovi u britanskim bioskopima

PHOTO: Ptice, Alfred Hičkok, SAD, 1963 © Viennale