sale djordjevic

EP 2015
Đorđević: Moramo da se okušamo skromnošću

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je ekipa bila pod velikim pritiskom pred utakmicu sa Španijom, ali da posle pobede treba da bude skromna i da se ne postavi kao da je večeras završila turnir.
-Bio je težak duel. Teška grupa, a onda prva utakmica sa Španijom. Bio je veliki pritisak, svi želimo da igramo najbolje protiv najboljih, a Španija je i dalje među najboljima. Moji momci su želeli ovu pobedu. Rekao sam da nam je cilj još prošle godine da pobedimo Španiju i zaslužili su da slave ovih minut i 28 sekundi. Već posle večere analiziramo Nemce. Nemamo vremena da treniramo, raspored je težak. Ovo je već sada iza nas – rekao je Đorđević novinarima posle utakmice.
Srbija je pobedila Španiju 80:70 u prvom kolu Evropskog prvenstva u Berlinu.
-Moramo da se okušamo skromnošću. Sve je ovo mnogo zahtevno. Ne smemo da završimo posao večeras. Ovo je svakako jedan od ciljeva i uspeli smo da pobedimo. Šteta što samo nije finale. Igralo se kao finale, prava utakmica, samo ne treba da odemo u krajnost – rekao je Đorđević.
Srbija sutra od 15.00 igra protiv Nemačke, koja je danas pobedila Island.
-To je najteža utakmica. Sigurno su spremni za nas, imali su par sati više odmora. Tu imam mali strah, ali mislim da smo spremni u glavi. Da prosto odigramo borbeno. Ta utakmica bi dala ovoj pobedi još veći značaj, tako razmišljam i tako sam razgovarao sa igračima. Možemo mi još bolje. Treća četvrtina je zaštitni znak ove ekipe – rekao je selektor.
-Individualno smo pratili (Stefana) Markovića, (Miloš Teodosić) Teo nas poveže…(Nemanja) Nedović je uveo preokret, a Nemanja (Bjelica) je osigrao najbolju utakmicu u karijeri u dresu Srbije. Drugi igrači su doprineli, (Ognjen) Kuzmić odbranom. Bogdan (Bogdanović) još nije došao do nekih napadačkih stvari, ali je dao izuzetno bitnu trojku.Mi imamo sistem, skok nam daje samopouzdaje. Dobra utakmica i potvrda nekih ideja. Mi smo došli do saznanja da smo dobra ekipa, idemo na pobedu protiv bilo koga. To smo izgradili- rekao je Đorđević.
Srbija je imala veliku podršku publike.
-Ovo je neverovatno kakva podrška navijača. Za to se igra. Dajemo maksimum zbog njih i neizmerno smo zahvalni – rekao je Đorđević.
Nedović je takođe kazao da veruje da ekipa može bolje.
-Svaki početak je težak, a tako je bilo i večeras. Nismo igrali kako umemo u prvom poluvremenu. Na svu sreću podigli smo se kada je trebalo. Mislim da još možemo bolje, da ostanemo na zemlji. Predstoji nam velika utakmica protiv domaćina – rekao je Nedović.
Selektor Španije Serđo Skariolo čestitao je pobedu Srbiji i rekao da su njegovi košarkaši bili previše nervozni.
-Želim da čestitam Srbiji i mom dobro prijatelju Saši, kao i Bjelici na neverovatnoj partiji. Nedović je tu isto bio sjajan sa nekoliko pogođenih šuteva. Video sam nervozu kod nas. Promašili smo previše, to nije normalno i sigurno se neće ponoviti. Ne smemo da dopustimo protivniku da nas ovako nadskače. Takve stvari više zavise od nas, naročito koncentracija u odbrani. Moramo to da pojačamo, napravili smo pritisak na kraju. Prisili smo ih na šuteve u poslednjim sekundama, ali Bjelica i Teodosić su pogodili neke neverovatne šuteve -, rekao je Skariolo.

Povezana vest:  SUPERLIGA SRBIJE, Hemofarm i Partizan favoriti, neizvesno u Kragujevcu

PHOTO: JOHN MACDOUGALL/AFP