MovieTapeSrbija sve interesantnija za strane filmske producente

 

Srbiju je u proteklih devet meseci posetio veći broj stranih filmskih producenata, razgledajući lokacije i infrastrukturu za projekte čija je ukupna vrednost veća od 360 miliona dolara, saopštila je danas Srpska filmska asocijacija (SFA).

U poslednjih mesec dana, SFA i njeni članovi vode pregovore za još novih stranih projekata vrednih više od 100 miliona dolara koji bi u toku ove i sledece godine mogli doći u našu zemlju.

Na nedavno završenom filsmkom festivalu i marketu u Kanu, interesovanje za Srbiju među stranim producentima bilo je značajno veće nego ranijih godina, ocenila je SFA. Uz promotivnu kampanju pod brendom Film in Serbia koju podržava Srpska filmska asocijacija, dobrom glasu o Srbiji sigurno je doprinelo i preko 300 novinskih članaka u svetskim medijima o snimanju rediteljskog prvenca slavanog glumca Rejfa Fajnsa u Beogradu.

Povezana vest:  Rutger Hauer u novom Drakuli

Predstavnici SFA koja okuplja domaće filmske stvaraoce zainteresovane za promociju Srbije kao filmske lokacije, među kojima su producentske kuće Art and Popcorn, Work in Progreš, Red Production, PFI studija i filmska laboaratorija Cinelabs, boravili su u Kanu gde su održali veliki broj sastanaka sa rediteljima i producentima iz Engleske, Francuske i SAD zainteresovanim za snimanje u Srbiji.

Povezana vest:  Važno priznanje za ekipu filma “Nečista krv – Greh predaka” u Vranju

“Izuzetno je primetno ove godine u Kanu bilo to što je, za razliku od ranijih godina, Srbija sada svima poznata i što se o njoj sve više priča, što je rezultiralo pregovorima o projektima ukupne vrednosti oko 100 miliona dolara. Sada već imamo i dobre reference na koje se možemo pozvati, imamo dobre promotivne materijale, izuzetno dobro sakupljene i obrađene podatke o produkcijskim kapacitetima u Srbiji tako da je zaista neuporedivo lakše ‘prodavati’ Srbiju“, kažu u SFA.

Povezana vest:  Novi američki i francuski filmovi "Megakoma"

U Asocijaciji smatraju da je Srbija pokazala da može da radi na ozbiljnim projektima kao što je tek zavšreni “Koriolan” sa vrhunskom ekipom koja spada u svetsku filmsku elitu, kao i da može istovremeno da radi na tri strana projekta kao što je bilo krajem 2009. godine. To potvrđuje da imamo odlične filmske ekipe i zadovoljavajuću infrastrukturu, dodaju u Asocijaciju.