bioskop_balkanDelegacija „Europa sinemas“ obišla „Balkan“ i Dom sindikata

 

Delegacija evropskog fonda Eurimaž i mreže „Europa sinemas“ posetila je Beograd i obišla bioskope „Balkan“ i Dom sindikata, koji su kandidati za ulazak u tu mrežu, saopštilo je danas Ministarstvo kulture Srbije.

U delegaciji su bili generalni direktor „Europa sinemasa“ Klod Erik Puaro, rukovodilac projekta koji objedinjuje aktivnosti te mreže i Eurimaža za unapređenje prikazivanja evropskih i filmova iz zemalja Mediterana u Evropi Menem Riča i predstavnik Bosne i Hercegovine u Eurimažu Jovan Marjanović.

Povezana vest:  Dženifer Aniston: Ženama nisu potrebni muškarci da bi imale dete

Marjanović je, takođe, rukovodilac projekta Sinelink Sarajevo film festivala i rukovodilac Radne grupe Eurimaža za digitalizovanje izabranih dvorana u četiri zemlje jugoistočne Evrope (u BiH, Makedoniji, Srbiji i Turskoj).

Oni su juče razgovarali sa državnim sekretarom u Ministarstvu kulture Srbije Nadicom Momirov, koja im je potvrdila opredeljenje Ministarstva za temeljnu podršku unapređenju prikazivačke delatnosti kod nas.

Cilj radne posete bio je da se stekne uvid u delatnosti i stanje bioskopskih dvorana Balkana i Doma sindikata, zatim proširenje mreže uključivanjem novih kandidata iz Srbije, kao i razgovori o preciziranju uslova za uvođenje digitaline projekcije u određeni broj bioskopa u Srbiji. Ministarstvo kulture je krajem 2009. godine obavestilo Eurimaž da je planiralo sredstva za podršku projekta uvođenja digitalne projekcije u bioskope koji su članovi Europa sinemas, na osnovu tripartitnog učešća u pokrivanju troškova – trećina od strane Eurimaža, trećina od Ministarstva kulture i trećina iz fondova lokalne samouprave, sponzora ili kroz investiranje vlasnika bioskopa.

Povezana vest:  Završen prvi Pančevo Film Festival

Osnovana 1992. godine, Europa sinemas je prva mreža bioskopa koji promovišu evropsku kinematografiju. Njen cilj je da obezbedi finansijsku i organizacionu podršku bioskopima u svojoj mreži, da ponudi projekte, inicijative i promotivne aktivnosti, kao i da pomogne uvođenje digitalnih projekcija u bioskope.

Europa sinemas je prisutna u 42 zemlje, i to u 476 gradova i 817 bioskopa.