splice_plakat„Splice“ od 4. juna u američkim bioskopima
Naučno-fantastični film „Splice“ Vićenca Natalija od 4. juna biće u bioskopskoj distribuciji u Americi.
„Splice“ je mračna vizija sveta genetskog inženjeringa nastala iz pera i u režiji Vićenca Natalija (Paris, je t’aime, Nothing, Cube), sa Edrijenom Brodijem (The Brothers Bloom, čije je DVD izdanje u prodaji od 19. maja, The Pianist, King Kong) i Sarom Poli (Dawn of the Dead, Secret Life of Words, Mr. Nobody) u glavnim ulogama.
-Film se bavi budućnošću na polju genetike i načinom na koji se nauka sreće sa fantastikom. Ovo je i ozbiljan i emotivan film. Centralna tema je stvorenje koje prolazi kroz dramatičan evolutivan proces. Cilj je bio da se napravi nešto šokantno, ali istovremeno dovitljivo i nešto u šta može se može poverovati – kaže reditelj.
Posle velikog uspeha filma „Kocka“ (Cube) iz 1997. godine, Natali je bio spreman da započne sledeći film i producentu Stivenu Hobanu, sa kojim je ranije sarađivao, prezentovao je scenario za kratki film „Mutants“, napisan 1995. godine, ali tom trenutku producent je predložio da taj projekat sačeka. Tokom 1999. godine, scenario je pretočen u dugometražni, ali je film i dalje čekao jer, kako Natali kaže, „specijalni efekti za kreiranje hibrida Dren u to vreme su bili veći od budžeta filma“. Tako je bilo sve do 2005. godine kada su ponovo počeli pregovore o filmu „Splice“. Do tada se promenila i sofisticiranost digitalne tehnologije i moglo se krenuti sa snimanjem.
„Splice“ prati vrhunske naučnike o oblasti genetskog inženjeringa, Klajva i Elzu, koji su se specijalizirali u spajanju DNK različitih životinjskih vrsta kako bi stvorili novi hibrid. Harizmatski par želi da upotrebi ljudski DNK kako bi stvorio novo stvorenje i taj eksperiment sprovode tajno. Rezultat je Dren, čudesno biće, koje odlikuju neočekivana dostignuća, fizička i intelektualna. Ovo biće premašiće njihove najluđe snove, ali i njihove najstrašnije noćne more.
„Splice“ je premijerno prikazan u oktobru 2009. godine na festivalu fantastičnog i horor filma Sitges u Španiji, gde je osvojio nagradu za najbolje specijalne efekte, a takođe bio u nominaciji za najboji film. Usledili su festivali Sandens u Americi, Gerardmer u Francuskoj, filmski festival u Glazgovu, festival naučno-fantastičnog filma u Londonu, festival u Sijetlu.
Pored Edrijena Brodija i Sare Poli u filmu igraju Delphine Chaneac u ulozi odrasle Dren, Abigail Chu u ulozi male Dren i drugi. Izvršni producent filma je Giljermo del Toro.
Trejler za film možete da pogledate OVDE!
Povezana vest:  Ketrin Zita-Džons otkrila kako je patiti od manične depresije