Toto and his sisters 1HBO EUROPE DOKUMENTARAC „TOTO I NJEGOVE SESTRE“ U FINALNOJ SELEKCIJI EVROPSKIH FILMSKIH NAGRADA (EFA) ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM

Home Box Office, vodeća premium televizijska mreža s ponosom saopštava da se HBO Europe dokumentarac „Toto i njegove sestre“ (Toto si Surorile Lui; AKA. Toto and his Sisters) našao među 15 dokumentaraca u finalnoj selekciji za prestižnu nagradu za najbolji dokumentarni film Evropskih filmskih nagrada (EFA), popularno zvanih „evropskim Oskarima“. Izglasan od 3000 članova Evropske filmske akademije, „Toto“ će imati šansu da uđe na kraću listu od 5 dokumentarnih ostvarenja, od kojih će jedno poneti titulu „najbolji evropski dokumentarni film“.
Svake godine EFA počasno nagrađuje najvažnija dostignuća u evropskoj kinematografiji. Svečana ceremonija dodele Evropskih filmskih nagrada – koja je pandan američkom „Oskaru“, ove godine će se održati 12. decembra, a snimak svečanosti će se emitovati na HBO-u 19. decembra u 18.30h.
„Toto i njegove sestre“, film nemačko-rumunskog reditelja Aleksandera Nanaua, ima neverovatnu putanju na međunarodnim festivalima, pa je za kratko vreme postao jedan od najznačajnijih dokumentarnih filmova snimljenih u Rumuniji proteklih godina. Imao je svetsku premijeru u septembru 2014. godine na filmskom festivalu u San Sebastjanu, a od tada je uspešno prikazivan na festivalima širom sveta. Tako je „Tota“ videla filmska publika u Roterdamu, Tribeki, Moskvi, Melburnu, Meksiku… Film je, između ostalog, osvojiop „Zlatno oko“ za najbolji internacionalni dokumentarni film na festivalu u Cirihu, proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na Varšavskom festivalu, ovenčan nagradom sindikata Verdi, nagrađen od Vaseljenskog žirija, te glavnog žirija na DOK-u u Lajpcigu, proglašen najboljim od publike na festivalu u Firenci, a osvojio je i publiku na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, pa se tako ovenčao i „Srcem Sarajeva“, za najbolji međunarodni dokumentarni film. Takođe, na ovogodišnjem filmskom festivalu u Vukovaru „Toto i njegove sestre“ proglašen je najboljim dokumentarnim filmom.
Film „Toto i njegove sestre“ nam donosi izvanrednu porodičnu priču o Totou (10) i njegovim sestrama Ani (17) i Andrei (15). Dok čekaju da se njihova majka vrati iz zatvora, Toto strastveno uči da pleše, čita i piše, dok njegove sestre pokušavaju da održe porodicu na okupu, u svetu koji je odavno zaboravio kako izgleda bezbrižno detinjstvo. Šta se događa kada otkrijemo da možemo dobiti više od života u odnosu na ono što nam roditelji mogu ponuditi? Reditelj ovog višestruko nagrađivanog dokumumentarca, Aleksander Nanau, je 2010. godine osvojio i prestižnu nagradu Emi, za njegov prethodni, takođe višestruko nagrađivan dokumentarac „Svet po Ionu B“, koji je režirao u koprodukciji sa HBO iz Rumunije.

Povezana vest:  Film po memoarima Ričarda Bransona

Pogledajte dokumentarac „Toto i njegove sestre“ besplatno na HBO GO-u

„Toto i njegove sestre“ je trenutno dostupan besplatno svim gledaocima u Srbiji putem usluge videa na zahtev HBO GO. Svi koji do 8. novembra posete www.hbogo.rs moći će da uživaju u izvanrednoj priči o dečaku Totou i njegovoj porodici.