david linc

Dejvid Linč piše autobiografiju

Poznati američki reditelj Dejvid Linč počeo je da piše svoju autobiografiju čije se objavljivanje očekuje 2017. godine, saopštila je danas jedna njujorška izdavačka kuća.Linč (69) će sarađivati s prijateljicom, novinarkom Kristin Mekena, na delu „Life and Work“, koje će se oslanjati i na njene intervjue Linčovih prijatelja, članova porodice i filmskih kolega.
Reditelj, koji pored rada na filmu, i slika, vaja i komponuje muziku, svoje stvaralaštvo definiše kao intuitivno istraživanje „drugog ja“, snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja.
Muzika u njegovim filmovima je veoma pažljivo izabrana i često kreirana za svaki film, na bazi montaže i ritma sekvenci slika.
Linč je svoj prvi dugometražni film snimio 1977. godine inspirisan iskustvima jedne nasilne četvrti u Filadelfiji, gradu u kome je živeo kao mladić. Film „Glava za brisanje“ ubrzo kupuje Ben Barenholc, jedan od glavnih distributera alternativnih i andergraund filmskih ostvarenja. Film je ubrzo postao kultno ostvarenje ljubitelja čte vrste filma.
Njegovi najpoznatiji filmovi su „Čovek slon“ (1980), „Dina“ (1984), „Plavi somot“ (1986), „Divlji u srcu“ (1990), „Izgubljeni autoput“ (1997), „Bulevar zvezda“ (2001) i „Unutrašnje carstvo“ (2006), kao i kultna TV serija „Tvin piks“. 

Povezana vest:  Avala film rešenje ili propadanje večeras u Kinoteci