Princ_od_persije_Jake_GyllenhaalNekada davno na istoku je ležalo moćno persijsko carstvo koje se pružalo od Kine do obala Mediterana. Karavani su mesecima putovali s jednog na drugi kraj, trgujući egzotičnim začinima i skupocenima materijalima, dok su se putnici namernici divili neobičnim lepotama i izumima. Nauka je cvetala, umetnost se razvijala. Ne kaže se džabe da je Istok kolevka civilizacije. Čisto poređenja radi, istovremeno, u Evropi su se ljudi bezumno ubijali i valjali u blatu. Neretko koristeći prasiće kao jastuk. Ovo je bilo vreme kada je konj bio osnovno prevozno sredstvo a mač vredeo više od zlata. A onda su došli specijalni efekti, i svet je otišao u bestraga.

Povezana vest:  Festivala mediteranskog filma Split: U'vatite se za filmove, po treći put

 

„Prince of Persia“ (2010), rađen po istoimenoj igrici, prati avanture mladog princa Dastan-a,  princeze Tamine i jednog bodeža sa dugmencetom i plastičnom drškom, uzduž i popreko persijskog carstva. Biće da je Jake Gyllenhaal ipak poneo nešto sa seta „Donnie Darko“ (2001) – naviku da putuje kroz vreme. Pošto je uspeo ne samo da stigne s kraja na kraj carstva za tri filmska dana, već je u međuvremenu obišao dva grada, planine, pustinju, neki kameni krš i još ponešto.

 

Digitalni efekti su lepi, ali imaju ozbiljan problem. Ponekad se toliko stvari dešava na ekranu da kada se završe niste baš sigurni šta se sve tačno desilo i koji je ishod. A Dastan se više ponaša kao glavni junak Assassin’s Creed-a nego kao PoP.

Povezana vest:  Triler sa Hale Beri "Poziv" od danas u bioskopima

 

Radnja filma je toliko bezumna i banalna da su pisci našli za shodno da nekoliko puta jasno objasne šta je tačno priča i kuda zaplet vodi. Ovakav prst u oko imaju samo još reklame za uloške i deterdžent. Doduše film ima i svojih dobrih strana. Pustinja je lepa (doduše ne kao u „Lawrence of Arabia“ (1962)) i Alfred Molina kao Sheik Amar je veoma zabavan. Ostali su veoma nategnuti a Ben Kingsley je zao. I to ne samo jer izgleda kao Ming the Merciless iz Flash Gordon serijala. Ali mislim da je najveći problem filma to što je zapravo dosadan. Veoma. No, narod će ići da ga gleda i veseliće se. Ako su mogli da plaču na „2012“ (2009) što en bi mogli da tapšu na „Prince of Persia“ (2010). A mi ostali ćemo morati da se strpimo do avgusta kada nam dolaze „The Expendables“ (2010).

Povezana vest:  Dokumentarac o Mici Trofrtaljki na Sinema sitiju 7. juna

 

Za kraj, ocena:

Ako pogledate ovaj film teroristi su pobedili: * * * *