daniel craig

Danijel Krejg pozvao na rešavanje izbegličke krize

Filmski Džejms Bond je potresen i užasnut sudbinom migranata koji ne prestaju da stižu u Evropu.
Nakon svog kolege Benedikta Kamberbača, koji je po završetku predstave „Hamlet“, u kojoj glumi naslovnu ulogu, najoštrije kritikovao britansku vladu zbog načina rešavanja izbegličke krize, svoj glas podigao je i britanski glumac Danijel Krejg, poznat po ulozi Džejmsa Bonda.
„U toku je ljudska tragedija. Na evropskim vladama je da istupe i pronađu rešenje“, istakao je glumac koji već nekoliko godina pozajmljuje svoje lice slavnom špijunu 007.
U najnovijem nastavku franšize, „Spectre“, Bond prelazi granice kao od šale iako mu je britanska obaveštajna služba oduzela pasoš.
U realnosti, međutim, gotovo je nemoguće ući ilegalno u Veliku Britaniju. Na stotine migranata u francuskoj luci Kale očejanički čeka na neki pogodan trenutak da se domogne britanske obale.
Neki su pokušali da se ukrcaju na brzi Eurostar voz, a dva iranska državljanina uspela su da prepešače 50 kilometara kroz tunel ispod Lamanša pre nego što ih je britanska policija zaustavila. Najmanje 15 osoba poginulo je od juna u pokušaju da se prebace u Veliku Britaniju.
„Ovo ne može da reši neki fiktivni špijun“, kazao je Krejg u izjavi za AFP.
„Ljudi ne razmišljaju o Džejmsu Bondu dok se sa svojim porodicama probijaju kroz Mediteran“, naveo je glumac.
Krejg je postao i „lice“ kampanje koju je pokrenuo turistički sektor kako bi privukao što više posetilaca u Veliku Britaniju.
„Bond je Velika Britanija“ piše na jednoj od reklama koja je postavljena uči premijere „Spectre“, 24. nastavka popularne serije akcionih trilera koja je započeta šest godina pre nego što se Krejg rodio.

Povezana vest:  Film Andželine Džoli zove se "U zemlji krvi i meda"

PHOTO: Dominique Charriau/WireImage