most spijuna

Henks između dve velesile u filmu Most špijuna

Zasnovan na istinitoj priči, film „Most špijuna“ zapanjuje pričom o ameri¬čkom advokatu koji je na sebe preuzeo neverovatno teško i hrabro breme pre¬govora sa Rusima tokom Hladnog rata.
Tom Henks u filmu igra Džejmsa Donovana, koji dobija zadatak da pregovara sa Rusima o puštanju na slobodu američkog pilota Frensisa Gerija Pauersa oborenog 1960. u sovjetskom vazdušnom prostoru i zarobljenog od strane Rusa. Spilberg prikazuje vreme kolektivne paranoje i straha zbog napetih odnosa Amerike i Sovjetskog Saveza, kada su diplomatske službe obe velesile skrivale tajne i pazile na javno mnenje. Upravo sve navedeno je doprinelo da Donovanov slučaj bude još teži, jer se nalazio između dve vatre, o čemu svedoči prvi klip iz filma.
Spilberg je „hladnu“ atmosferu podgrejao snimajući film na lokacijama u Americi, Nemačkoj i Poljskoj, uključujući i mesta na kojima se priča odigrala, a ključne scene oko Berlinskog zida dočarane su u Varšavi.
U glumačkoj postavi pored Henksa našli su se Mark Rajlans, Skot Šepard, Ejmi Rajan i Alan Alda. Pored Spilberga i Henksa na ovom dugoočekivanom filmu radila su još dva slavna oskarovca — kao scenaristi Itan i Džoel Koen.
U bioskope širom zemlje „Most špijuna“ stiže od 26. novembra.

Povezana vest:  Cena ulaznice za sve filmove 250 dinara samo u Cineplexx bioskopima