Kaspersky LOGO

Novi skeneri kompanije Kaspersky Lab detektuju malver na OS X sistemima

Kompanija Kaspersky Lab predstavlja novo besplatno rešenje za računare koji rade na OS X operativnom sistemu – Kaspersky Virus Scanner for Mac. Besplatni skener brzo i efikasno proverava da li je računar zaražen malverom. Plaćena verzija ovog rešenja takođe uklanja ostale pretnje koje pronađe na uređaju. Obe verzije su kreirane za korinsike Apple računara koji žele da zaštite svoju privatnost, kao i podatke na njihovim uređajima.
Proizvodi kompanije Kaspersky Lab samo su u 2014. godini blokirali više od 3,6 miliona pokušaja inficiranja računara koji rade na OS X operativnom sistemu. Tokom godine, pronađeno je 1.499 novih malicioznih programa samo za ovu platformu. Ova cifra je značajno niža od broja malicioznih programa kreiranih za Windows i Android uređaje u istom periodu. Međutim, nedavnim istraživanjem potrošačkog rizika utvrđeno je da je samo polovina OS X korisnika zaštićena – tako da su trenutno milioni korisnika širom sveta u opasnosti.
Uz program Kaspersky Virus Scanner for Mac, korisnici mogu skenirati svoje računare od potencijalnih pretnji čak i ako je na uređaju već instalirano drugo bezbednosno rešenje. Aplikacije traže tragove malicioznih programa na računaru (korisnicima je dostupno potpuno skeniranje, brzo skeniranje i prilagođeno skeniranje), omogućuju korisnicima detaljne informacije o rezultatima i nude odgovarajuća rešenja za otkrivene probleme.
Pored toga, Kaspersky Virus Scanner for Mac može ukloniti brojne opasne aplikacije. Ova verzija programa može automatski proveriti svaku novu datoteku koju je korisnik preuzeo, kako bi utvrdila da li sadrži maliciozni kod.
Antivirusne baze podataka na obe verzije ovog programaredovno se ažuriraju kako bi omogućile zaštitu od najnovijih sajber-kriminalnih pretnji. Pored toga, oba proizvoda „love“ virus ne samo na OS X operativnom sistemu, već i na Windows i Android uređajima. Iako programi namenjeni drugim operativnim sistemima obično nisu opasni za Mac operativni sistem, oni mogu da „čekaju“ na računaru dok ne dobiju priliku da zaraze kompatibilan uređaj, npr. pri kopiranju fajlova na prenosive uređaje.
„Čak i ako ne mislite da je vama i vašim podacima na Mac računaru potrebna zaštita, da li razmišljate o vašim prijateljima i kolegama koji mogu biti zaraženi virusom sa vašeg računara? Na primer, oni mogu izgubiti novac klikom na maliciozni link koji je virus poslao sa vašeg naloga ili izgubiti vredne datoteke zbog trojan virusa koji su preneli putem vašeg USB uređaja ili kabla. Ovo je razlog zbog kojeg je vrlo bitno redovno skeniranje svih uređaja kako bi proverili da li su zaraženi sajber pretnjama – bilo da rade na OS X, Windows ili Android operativnom sistemu“, izjavio je Vladimir Zapoljanski (Vladimir Zapolyansky), potpredsednik marketing sektora za proizvode i tehnologijukompanije Kaspersky Lab.
Skeneri su uveliko dostupni za preuzimanje na devet jezika u prodavnici aplikacija. Možete saznati više o besplatnim rešenjima kompanije Kaspersky Lab na ovoj stranici.

Povezana vest:  Samsung Galaxy Note, Galaxy Nexus smart telefon i novi Galaxy Tab u Vip ponudi