spilberg berlin

Spilberg u Berlinu predstavio svoj triler o hladnom ratu

Američki reditelj Stiven Spilberg predstavio je danas svoj triler o hladnom ratu u Berlinu, gradu koji je dugo bio simbol sukoba izmedju Istoka i Zapada i gde se odvija deo radnje filma „Bridge of Spies“ (Most špijuna).
-Uvek sam voleo istoriju, Tom (Henks, glavni glumac filma) i ja smo otkrili prilikom našeg prvog sustreta da smo ludi za istorijom i uvek smo razmenjivali dokumentarce, knjige i biografije – rekao je Spilberg novinarima.
Film „Bridge of Spies“ izašao je u SAD sredinom oktobra, a u Berlinu je njegova evropska premijera. Film govori o istinitoj priči Džejmsa Donovana, skromnog advokata koji je uspeo da organizuje razmenu jednog američkog zatvorenika u Sovjetskom Savezu za sovjetskog špijuna uhapšenog na američkom tlu. Naslov filma je aluzija na čuveni most Glinike, koji je tokom hladnog rata povezivao američki sektor zapadnog Berlina sa Potsdamom u bivšoj istočnoj Nemačkoj, i bio idealno mesto za razmenu zatvorenika izmedju dva bloka.
-Poseban je osećaj rekreirati istoriju na mestu gde se ona dogadjala – rekao je Tom Henks novinarima.
-Svetla sa Zapada svetlela su iza nas, a sa druge strane mosta bilo je skoro crno, čovek bi pomislio da se vratio u vreme DDR-a – dodao je glumac, kome je ovo četvrti put da saradjuje sa Spilbergom.
Spilberg, dobitnik tri Oskara i čiji filmovi su zaradili više od devet milijardi dolara samo na ulaznicama, rekao je da se raduje što može da se bavi različitim žanrovima od blokbastera kao što su „E. T.“ ; ili ; „Park iz doba Jure“ do istorijskih drama kao što su „Šindlerova lista“ ili „Minhen“.
-Film je uvek za mene bio najbolji način da se oslobodim svojih demona i da ih tako prebacim na vas – reko je Spilberg. Neka dela su prošla dobro, neka ne, ali ne brinite, fantastika će se vratiti idućeg leta, dodao je Spilberg u aluziji na film „The BFG“ (Dobri debeli džin), koji izlazi sredinom iduće godine. To je adaptacija istoimenog romana za decu britanskog pisca Roalda Dala.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

PHOTO: Franziska Krug/German Select