Isceljenje

Isceljenje – film o pomirenju i oproštaju

Debitanstko ostvarenje reditelja Ivan Jovića i scenaristkinje Monje Jović „Isceljenje“, u produkciji „Cinnamon production“, govori o procesu praštanja, o vremenu koje je potrebno da bi se oprostilo i o bremenu odgovornosti za tuđa nedela. Film ispričan jednostavnim i svedenim filmskim jezikom, kroz nemu i glasnu komunikaciju dvojice odraslih i jednog dečaka, na repertoaru bioskopa širom Srbije naći će se od 10. decembra.

Dan ranije, u Dvorani Doma Sindikata sa početkom u 20 h biće organizovana specijalna projekcija. Publika u prestonici biće u prilici da pre početka filma čuje solo nastup grčke interpretatorke duhovnog pojanja, Nektarije Karanci. Nektarijin glas više je od muzike u filmu: on predstavlja četvrti, nevidljivi lik.

Povezana vest:  Džejms Makavoj će postati otac

„Isceljenje“ prikazuje tihovanje pravoslavnog monaha, u začudnoj atmosferi izolovane isposnice. Njegov mir biva narušen iznenadnom posetom dvoje ljudi. Videvši da je ratna prošlost došla po njega i da on ne može da zaboravi i oprosti bol koji mu je nanet, monah shvata da je između njega i Boga nastala nepremostiva pukotina koju ništa ne može da popuni. Ovo je film o pomirenju i oproštaju, o velikom pitanju koje ostaje nakon svih ratova: kako oprostiti svom neprijatelju?

Povezana vest:  Gaj Riči režira film o kralju Arturu

Nektarijina interpretacija „Psalma 33 sa teriremom“, nosi emociju koja savršeno potcrtava ukupnu poruku filma u kome igraju Jovo Maksić, Radovan Miljanić i Nemanja Jeremić.

Film je snimljen na nedostupnim, netaknutim lokacijama zapustele istočne Srbije, čija atmosfera naglašava izolovanost života u isposnici i unutrašnju dramu tri lika koji su u toj izolaciji suočeni jedan sa drugim.

Prema mišlјenju žirija Festa, koji je filmu dodelio nagradu za najbolјe delo u nacionalnoj selekciji, „ovaj film ispunjava svoj visoko postavljeni duhovni i etički cilj: oni koji su ga gledali iz bioskopa će izaći kao drugačiji ljudi“. Od premijernog prikazivanja na FEST-u početkom godine, „Isceljenje“ je vodilo bogat festivalski život i osvojilo veći broj međunarodnih nagrada. Nedavno je na festivalu „Religion film“ u Trentu osvojio je „Signis“ nagradu uz obrazloženje: „Reditelj je uspeo da prikaže unutrašnja previranja čoveka na jednostavan, ali efikasan način – stavljajući verske simbole na jednu i prirodu na drugu stranu; bez obzira na ratni sukob koji se nazire u pozadini priče, film se bavi univerzalnim temama“.

Povezana vest:  TREĆE IZDANJE DUNAV FILM FESTA U NOVOM TERMINU