Ovogodišnji 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, tokom kojeg će publiki imati priliku da pogleda 98 filmova u okviru 14 programa, biće održan od 7. do 14. maja u Beogradu, najavili su danas organizatori.

Projekcije filmova „Poslednja avantura Kaktus Bate“ Đorđa Markovića i „Slatko od Ništa“ Borisa Mitića otvoriće festival u Centru „Sava“.

Osnivač i direktor festivala Mladen Vušurović kazao je na konfereniciji za novinare da su selektori vredno radili nekoliko meseci, pogledali mnogo filmova kako bi izabrali filmove koji će biti prikazani na festivalu.

Povezana vest:  Ričard Drajfus: Film je kao virus zahvatio ceo svet

„Beldocs se nastavlja, vođen velikom ambicijom, za novu viziju u ovih novih narednih 10 godina“, kazao je Vušurović, a navodi se u saopštenju festivala.

Predstavljajući programe ovogodišnjeg Festivala, Marko Grba Singh kazao je da međunarodni takmičarski program odlikuje raznovrsnost u tematici i stilskom pristupu, kao i savršen balans između velikih, dokazanih autora (Agnes Varda, Abel Ferrara, Claude Lanzmann) i talentovanih, mladih debitanata.

U srpskom takmičarskom programu učestvovaće devet filmova, od toga pet svetskih premijera, kao i domaća premijera filma „4 years in 10 minutes“ Mladena Kovačevića.

Povezana vest:  Film "Usta puna zemlje" Puriše Đorđevića biće prikazan u programu Festa

Program u staroj Kinoteci je podeljen na tri selekcije „Front page“ (političke i sociološke aktuelne teme), „Planet Earth“ (filmovi vezani za prirodu i antropologiju) i „Fireworks# (filmovi o ushićujućim ili neverovatnim ljudima i događajima).

U programu retrospektiva, gosti festivala su austrijski reditelj Ulrih Zajdl i slovenački reditelj Vlado Skafar.

Ove godine uvedena je nova selekcija radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova pod nazivom „Meteori“, koja će se održati u video sali Muzeja savremene umetnosti i Novoj kinoteci, a specijalni gost selekcije biće veliki portugalski reditelj Joao Pedro Rodrigues.

Povezana vest:  Novi Ben-Hur od 1. septembra u bioskopima

Program „Planet Earth“, čiji je cilj predstavljanje raznolikosti života širom sveta, oličen je u malom filmom „Small planets“ Dirka Mantija, koji će na ovogodišnjem Beldocsu imati svetsku premijeru i koji izuzetno efektnim konciznim vinjetama uspeva u tome da nam prenese kolorit svih mikrokosmosa Zemlje.

Publika će filmove moći da pogleda u Centru Sava, Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Domu sindikata, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju jugoslovenske kinoteke, Muzeju savremene umetnosti Beograda, bioskopima – Fontana, Centar za kulturu „Vlada Divljan“ i Cineplexx Ušće.