faf-press porodica

Na 21. FAF-u prikazan novi domaći film „Porodica“

 

Film Saše Radojevića „Porodica“ koji se nalazi u konkurenciji za Gran Pri ovogodišnjeg Festivala autorskog filma prikazan je danas u Domu omladine. Nakon projekcije, novinarima su se obratili reditelj i scenarista Saša Radojević, kao i glavni glumci Vanja Ejdus i Milutin Milošević.

– Sa ovim filmom želeo sam da približim gledaocima pojam građanske drame, kombinovanjem različitih načina pričanja filma. To je ujedno spoj igranih scena sa pravim, dokumentarnim delovima koji iskreno govore o događajima koji su se odigrali u realnom svetu – rekao je Radojević.

Vanja Ejdus igra jednog od ključnih ženskih likova, a kako je istakla, nosi sjajne uspomene sa snimanja filma.

Povezana vest:  KUSTENDORF 2011, Film Varljivo sunce 2 - Egzodus danas na Kustendorfu

– Sašu sam upoznala malo pre početka snimanja i to mi je bio jedan od najjačih utisaka. Način na koji smo razvijali „Porodicu“ i kako smo komunicirali tokom kreiranja – objasnila je Vanja.

Prema rečima Milutina Miloševića, on je bio zaintrigiran celim scenariom i načinom na koji je planirano snimanje.

– Uvek postoji zabrinutost kako će film izgledati na kraju ili čak da li će biti završen, tako da mi je drago zbog činjenice da je ovaj „hibrid“ ugledao svetlost dana – rekao je Milošević.

Ovogodišnji Festival autorskog filma donosi čak 84 ostvarenja podeljena u osam programskih celina. Glavni, takmičarski program čine 22 filma od čega 12 u konkurenciji za Gran pri festivala Aleksandar Saša Petrović.

Povezana vest:  Hari Poter najgledaniji film u svetskim bioskopima

Filmovi koji konkurišu za Gran pri su „Šaulov sin“ Lasla Nemeša, „Četvrti pravac“ Gurvindera Singa, „Blago“ Kornelia Porumboiua, „Zemlja i senka“ Cesara Augustoa Aceveda, „Mahnitost“ Emina Alpera, „Džejms Vajt“ Džoša Monda, „Pod električnim oblacima“, Alekseja Germana, „Projekat stoleća“ Karlosa Kvintela, „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović, „Chevalier“ Atine Cangari, „Porodica“ Saše Radojevića i „Fatima“ Filipa Fukona.

Pored glavnog programa, festival čine još prateći programi „Bande a part“, „Hrabri Balkan“, retrospektive filmova Krste Škanate, Bore Draškovića i Jana Cvitkoviča, „Focus France/ACID“, „Balkan film connection“ i „Debitanti – istorija autorskog filma“.

Povezana vest:  Romantični Zak Efron otkrio kako bi izgledao njegov idealan izlazak

Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod i Art bioskopu – Kolarčeva zadužbina.

Konferencija povodom filma „Bez stepenika“ Marka Novakovića zakazana je za nedelju 29. novembar u 12 časova u Domu omladine. Na njoj će govoriti autor filma, kao i glumačka ekipa. Beogradska premijera ovog omaža Đuzi Stojiljkoviću biće održana u nedelju u 19 časova u Dvorani kulturnog centra.

Kompletan program, kao i sve dodatne informacije u vezi sa Festivalom autorskog filma objavljene su na zvaničnom sajtu www.faf.rs.