MovieTapeVeliki uspeh srpskog filma u Moskvi

 

Na nedavno završenom prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi srpska kinematografija je ostvarila veliki uspeh, a ostvarenja domaćih reditelja nagrađena su u više kategorija, saopštila je danas beogradska producentska kuća „Film i Ton“, organizator predstavljanja srpske filmske produkcije na festivalu.

Film „Sveti Georgije ubiva aždahu“ Srđana Dragojevića nagrađen je Zlatnim vitezom u kategoriji najbolji igrani film.

Povezana vest:  Džoni Dep u ulozi mađioničara



Srebrnim vitezom u selekciji televizijski film nagrađeno je ostvarenje Marka Novakovića „Neko me ipak čeka“, u produkciji Radio-televizije Srbije, dok je u selekciji debitantskih i studentskih filmova priznanje dobila apsolvent Akademije umetnosti u Beogradu Tamara Popov za film „Ergastolo, najviša kazna“.

Bronzani vitez u selekciji kratkometražnih dokumentarnih filmova pripao je filmu „Kamen drevnog snevača“ Nebojše Ilića.

Povezana vest:  Devet srpskih premijera igranih filmova na Merlinka festivalu

U kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma specijalna nagrada žirija za izuzetno otkriće i traganje za istorijskom istinom pripala je filmu „Pronalaženje duše“ Božidara Zečevića, a u istoj selekciji specijalnu diplomu za upečatljivu priču o neobičnoj ličnosti dobio je film „Olga Jančevecka“ Anite Panić i produkciji RTS.

Film „Nadnica“ Sare Preradović, rađen u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti, dobio je diplomu za bavljenje socoijalnom problematikom u selekciji debitanskih i studentskih filmova.

Povezana vest:  Saradnja Abramsa i Spilberga na filmu Super 8

U kategoriji animiranog filma diplomu je dobio film „Nečasna kafina“ Slobodana Miloševića i Zorana Stefanovića, u proizvodnji Škole crtanog filma iz Niša.

Međunarodni filmski festival „Zlatni vitez“ održan je od 26. maja do 2. juna u Moskvi, a srpski glumac Lazar Ristovski dobio je nagradu za životno delo.