21 faf nagrade
21. FAF: Dodeljena nagrada Krsti Škanati, predstavljen film „Bez stepenika“
 
Na današnjoj konferenciji u Domu omladine govorila je ekipa filma „Bez stepenika“, reditelj Marko Novaković i scenarista Zoran Đikić, kao i Nebojša Bradić. urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a koji je predstavio knjigu o Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću.
– Teško mi je da pričam o insipiraciji, jer je ona surova stvarnost koja nas okružuje. Dve godine sam radio ovaj scenario i u izvornom obliku je izgledao kao malo, intimno kamerno delo. Posle sedam godina čekanja, Marko Novaković je odlučio da ga uzme i realizuje i od te tv drame napravi igrani film – objasnio je Đikić
Reditelj Marko Novaković nije krio zadovoljstvo ovim filmom i saradnjom sa Đikićem.
– Volim da odaberem debitantsku dramu ili debitantskog pisca jer se oseća neka iskrenost nedovršenosti, koja pruža autoru ideju da se poigra sa tekstom. Na taj način postoji mogućnost da izvučem dodatne detalje. Srećan sam što je Đuza učestvovao u ovom filmu, on je bio veliki glumac i sjajan čovek – rekao je Novaković.
Urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić je predstavio monografiju o Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, koji igra naslovnu ulogu u filmu „Bez stepenika“.
– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da govorim na festivalu koji je porastao toliko u proteklih nekoliko godina. Takođe mi je zadovoljstvo što se ispred mene nalazi knjiga o glumcu koji je toliko značajan i za film i za pozorište, ali i za televiziju. Knjigu „Vlastimir Đuza Stojiljković: Pozorišne poslanice priredio je Spasoje Ž. Milovanović u okviru editicije „Joakimovi potomci“ i ona predstavlja fantastičan omaž bardu našeg glumišta – istakao je Bradić.
Beogradska premijera filma „Bez stepenika“ biće održana u nedelju u 19 časova u Dvorani kulturnog centra.
U okviru Festivala autorskog filma sinoć je dodeljena nagrada za životno delo Krsti Škanati, vizionarskom umetniku sa ovih prostora. Nagradu je preuzeo njegov sinovac, Aleksandar Škanata koji se zahvalio svima u stričevo ime.
Program „Hrabri Balkan“ je počeo sinoć i u okviru njega se prikazuju filmovima autora sa ovih prostora. U zgradi Kinoteke sinoć su prikazani filmovi „Abdul&Hamza“, „Dvorišta“, „Belladona“, dok je večeras na repertoaru film „Druga utakmica“.
Ovogodišnji Festival autorskog filma donosi čak 84 ostvarenja podeljena u osam programskih celina. Glavni, takmičarski program čine 22 filma od čega 12 u konkurenciji za Gran pri festivala Aleksandar Saša Petrović.
Filmovi koji konkurišu za Gran pri su „Šaulov sin“ Lasla Nemeša, „Četvrti pravac“ Gurvindera Singa, „Blago“ Kornelia Porumboiua, „Zemlja i senka“ Cesara Augustoa Aceveda, „Mahnitost“ Emina Alpera, „Džejms Vajt“ Džoša Monda, „Pod električnim oblacima“, Alekseja Germana, „Projekat stoleća“ Karlosa Kvintela, „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović, „Ćevalier“ Atine Cangari, „Porodica“ Saše Radojevića i „Fatima“ Filipa Fukona.
Pored glavnog programa, festival čine još prateći programi „Bande a part“, „Hrabri Balkan“, retrospektive filmova Krste Škanate, Bore Draškovića i Jana Cvitkoviča, „Focus France/ACID“, „Balkan film connection“ i „Debitanti – istorija autorskog filma“.
Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod i Art bioskopu – Kolarčeva zadužbina.
Konferencija povodom programa „Bande a part“, sa članovima žirija zakazana je za ponedeljak 30 . novembar u 12 časova u Domu omladine. Na njoj će govoriti Vladimir Perišić i Anne Steiner (Bande a part), Raša Salti (žiri) i Pavle Vučković (žiri).
Kompletan program, kao i sve dodatne informacije u vezi sa Festivalom autorskog filma objavljene su na zvaničnom sajtu www.faf.rs.
Povezana vest:  Manekenka umesto Megan Foks u novim Transformersima