21. Festival autorskog filma

21. FAF: Predstavljen program „Bande a Part“, žiri nahvalio selekciju

Na današnjoj konferenciji u Domu omladine prvo je predstavljeno dvoje članova žirija, filmska teoretičarka iz Bejruta i selektorka Toronto film festivala, Raša Salti i reditelj Pavle Vučković. Oni su istakli zadovoljstvo povodom izbora filmova na ovogodišnjem FAF-u.

– Veoma sam srećna što sam ovde i zahvalna sam svima. Moram priznati da se poslednjih desetak godina dogodilo puno koprodukcija i nije došlo toliko do globalizacije koliko se priča o tome, već su više ljudi počeli da sarađuju jedni sa drugima. Sada imate mlade producente koji se interesuju za filmove i žele da otkrivaju autore sa svih meridijana. Ne mislim da treba film treba da bude savršen, jer sve nesavršenosti čime film jedinstvenim. Ono što mi znači je umetnička izvrsnost, a ne toliko tehnička potkovanost. Program ovogodišnjeg FAF je izazovan i glasovi koje on predstavlja su jasno određeni – objasnila je Salti.

Slično mišljenje ima i reditelj aktuelnog i provokativnog filma „Panama“.

– Trudim se da napravim film koji će biti na pola puta između autorskog i komercijalnog. Ipak u oba slučaja poenta je kako te film „odradi“. Zbog toga, nemam kriterijume u koje treba da ga uklopim prilikom ocenjivanja. Čak i kod komercijalnih filmova poenta je koliko je jaka individua koja ga radi, jer na osnovu toga može da ostavi autorski pečat. Odgledao sam deset filmova i izdvojio sam četiri favorita za sada – rekao je Vučković.

Povezana vest:  Tim Alen u novoj komičnoj seriji

Drugi deo konferencije je bio posvećen programu „Bande a Part“ i na njoj su govorili selektor Vladimir Perišić i scenaristkinja filma „Nemačka mladost“ Ana Štajner.

– Ove godine smo hteli da kroz filmove ispitamo vezu između kapitalizma, imperijalizma i komunizma. Ostvarenja se bave ekonomskom politikom, kolonizacijom i odnosima između država, banaka i ljudi. Oni su hrabriji i revolucionarniji način pričanja filmske priče. Granica dokumentarnih i igranih filmova ovde je značajno manja i prelazi sa umetničkog na politički angažman – objasnio je Perišić.

Film „Nemačka mladost“ biće prikazan danas u 17:30 u Dvorani kulturnog centra.

Povezana vest:  Aplauzi na premijeri filma Mamaroš u Sava centru

– Ideja je došla od doktorata koji se bavio frakcijom Crvene armije, a taj doktorat sam napisala iz pobune i militantnog interesovanje, pa sam želela sam na neki način da istražim taj odgovor komunizma na pojavu imperijalizma – istakla je Štajner.

U muzeju Kinoteke (Kosovska 11) sutra od 20 časova biće održan uvodni razgovor o filmskom opusu Bore Draškovića u okviru njegove retrospektive na 21. Festivalu autorskog filma. Na ovom događaju učestvovaće: prof. dr Vlada Petrić, reditelj Nikola Lorencin, glumac Boris Isaković, Srđan Vučinić i Boro Drašković. Nakon razgovora biće prikazani kratki dokumentarni film Paradoks o šahu, kao i debitantsko Draškovićevo ostvarenje Horoskop, jedan od najmarkantnijih naslova jugoslovenskog „crnog talasa“.

Ovogodišnji Festival autorskog filma donosi čak 84 ostvarenja podeljena u osam programskih celina. Glavni, takmičarski program čine 22 filma od čega 12 u konkurenciji za Gran pri festivala Aleksandar Saša Petrović.

Filmovi koji konkurišu za Gran pri su „Šaulov sin“ Lasla Nemeša, „Četvrti pravac“ Gurvindera Singa, „Blago“ Kornelia Porumboiua, „Zemlja i senka“ Cesara Augustoa Aceveda, „Mahnitost“ Emina Alpera, „Džejms Vajt“ Džoša Monda, „Pod električnim oblacima“, Alekseja Germana, „Projekat stoleća“ Karlosa Kvintela, „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović, „Chevalier“ Atine Cangari, „Porodica“ Saše Radojevića i „Fatima“ Filipa Fukona.

Povezana vest:  Kolin Farel krstio sina u Poljskoj

Pored glavnog programa, festival čine još prateći programi „Bande a part“, „Hrabri Balkan“, retrospektive filmova Krste Škanate, Bore Draškovića i Jana Cvitkoviča, „Focus France/ACID“, „Balkan film connection“ i „Debitanti – istorija autorskog filma“.

Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod i Art bioskopu – Kolarčeva zadužbina.

Konferencija povodom programa „ACID“ zakazana je za utorak 1. novembar u 12 časova u Domu omladine. Na njoj će govoriti Ognjen Sviličić (član žirija), Fabienne Hanclot (ACID) and Anne Lorraine (Francuski institut).

Kompletan program, kao i sve dodatne informacije u vezi sa Festivalom autorskog filma objavljene su na zvaničnom sajtu www.faf.rs.