argo
Američki institut za film izdvojio svoje favorite za 2012.
 
Triler o lovu na Osamu bin Ladena „Zero Dark Thirty“, drama o taocima u Iranu „Argo“, komedija „Silver Linings Playbook“ i nezavisni film „Zveri iz južne divljine“ našli su se među 10 najboljih filmova 2012. prema mišljenju Američkog instituta za film (AFI).
 Na listi se našao i novi film Anga Lija „Pijev život“, „Linkoln“ Stivena Spilberga“, romansa Vesa Andersona „Moonrise Kingdom“, mjuzikl „Jadnici“, blokbaster „Uspon mračnog viteza“ kao i novo ostvarenje Kventina Tarantina „Oslobođeni Đango“.
 Listu AFI-a sačinjavaju kritičari, profesori, filmski i TV umetnici i ona se objavljuje uoči ovonedeljne dodele nagrada Udruženja glumaca i nominacija za Zlatni Globus. Tri priznanja predstavljaju relativno pouzdane indikatore ko će dobiti Oskara u februaru
 Zanimljivo je da se na listi Instituta nisu našli filmovi „Hobit“ i „The Master“ (Gospodar), prenose agencije.
 Američki institut za film osnovan je 1967. sa ciljem negovanja filmske umetnosti.
 AFI je takođe izabrao i 10 najboljih TV serija. „Momci sa Medisona“ po peti put su se našli na listi. Tu su još i „Breaking Bag“, zombi horor „Živi mrtvaci“, „Američka horor priča“, „Domovina“, „Devojke“, „Moderna porodica“, „Igra prestola“, film „Game Ćange“ (Promena igre) i šou komičara Luisa C.K. „Lui“.
 Tvorci izabranih filmova i serija biće počašćeni ručkom 11. januara u Los Anđelesu.
 Nominacije za Oskara biće saopštene 10. januara a dodela je zakazana za 24. februar.
 
Povezana vest:  Ovacije za „Lice revolucije“, zbog velikog interesovanja zakazana još jedna projekcija