FIRST FILMS FIRST

NOVA INICIJATIVA: FIRST FILMS FIRST

Na kraju još jednog uspešnog izdanja edukativnog programa Balkan Film Connection, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će se Festival autorskog fiilma i Balkan Film Connection od sledeće godine pridružiti jednom još ambicioznijem i kompleksnijem edukativnom projektu pod nazivom FIRST FILMS FIRST.

U 2016. godini Goethe Institut započinje inovativni i intenzivni program obuke sa ciljem pružanja podrške mladim filmskim režiserima iz Jugoistočne Evrope prilikom snimanja njihovog prvog dugometražnjog igranog filma.

Povezana vest:  Imate li znanje za drugo stanje?

FIRST FILMS FIRST program se sastoji od četiri modula, u ukupnom vremenskom rasponu od deset meseci, osmišljenih tako da omoguće učesnicima da razviju svoj prvi igrani film, vodeći ih korak po korak kroz različite faze razvoja projekta.

U fokusu programa će biti razvijanje priče u scenario, nalaženje jedinstvenog vizuelnog filmskog stila, isprobavanje specifičnih i odvažnih rediteljskih pristupa, kao i produkcija, plasman i prezentacija debitantskih dugometražnih igranih filmova. Među predavačima će biti vodeći evropski filmski stvaraoci i stručnjaci. Direktor programa je režiser Stefan Arsenijević.

Povezana vest:  Prateći program Festa u Muzeju Jugoslovenske kinoteke

Domaćin svakom od ovih modula će biti jedan od partnerskih filmskih festivala u regionu. Pored Festival autorskog filma u Beogradu, to su: Transilvanijski međunarodni filmski festival u Klužu (Rumunija), Međunarodni filmski festival kamere „Braća Manaki“ u Bitolju (Makedonija) i Sofijski međunarodni filmski festival (Bugarska).

Učesnici će biti odabrani na osnovu javnog konkursa koji će biti otvoren za prijave od 15. januara. Za taj datum je i zakazana prva prezentacija programa, kada će javnosti biti predstavljeni i svi ostali detalji vezani za FIRST FILMS FIRST.

Povezana vest:  Raspevana dodela filmskih nagrada u Palm Springsu