sedmorica sa drine premijera

Održana premijera filma „Sedmorica sa Drine“

U Jugoslovenskoj kinoteci premijerno je prikazan dugometražni dokumentarac „Sedmorica sa Drine“, reditelja Nikole Lorencina koji govori o sedmorici Italijana koji su se kao dobrovoljci u Prvom svetskom priključili Srpskoj vojsci, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.
Film je rađen u produkciji „Zastave filma“, Uprave za odnose sa javnošću tog ministarstva, a prati priču o sedmorici Italijana, dobrovoljaca u Prvom svetskom ratu, koji su se uputili u Srbiju gde su se javili komandi Srpske vojske u Užicu sa molbom da budu raspoređeni u ratnu jedinicu.
Hrabro su se borili, ali poslednjeg dana čuvene Cerske bitke njih petorica izgubilo je život, dok su dvojica teško ranjeni.
Italijanska Ambasada u Beogradu i Ministarstvo odbrane 2002. godine ugradili su spomen-ploču sa njihovim imenima na veliki spomenik junacima Cerske bitke, na Tekerišu, piše u saopštenju.
Kako se dodaje, pred početak projekcije prisutnima se obratio v.d. pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković koji je podsetio na hrabra dela pomenutih Italijana kojima je posvećen film.
„S dubokim poštovanjem sećamo se svih junaka slobodarskih ratova koji su život dali za ideale i vrednosti na kojima danas gradimo zajedništvo naroda, mir u svetu i bolje sutra za generacije koje dolaze“, rekao je Janković.
Kako je dodao, Srbija je u potpunosti posvećena boljitku u svim oblastima rada i stvaralaštva.
„Ponosni smo što taj trud cene naši prijatelji u Evropi i širom sveta. Sa svima njima želimo dobre odnose, saradnju i iznad svega mir i stabilnost, jer su i Srbija, Evropa i svet mnogo propatili, najviše naravno u dva svetska rata, ali i ostalim sukobima koje zajedno želimo da ostavimo iza nas“, poručio je Janković.
Reditelj filma Nikola Lorencin je rekao da je film bio pravi istrazivački projekat.
„Mi smo, polazeći na snimanje ovog filma, imali neku predstavu šta ćemo i kako ćemo da radimo, ali nismo znali do kojih ćemo podataka i dokumenata da dođemo. Zato je ovo bio pravi istraživački poduhvat“, rekao je on.
U saopštenju se dodaje da je film urađen u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“, a snimanje su pomogli ministarstva odbrane i kulture, kao i Generalštab Oružanih snaga Italije.

Povezana vest:  Penelope Kruz želi da joj sin ne bude u centru pažnje