Film and Chips horizontal

Festival britanskog filma od 21. do 24. januara 2016.

Nakon velikog uspeha festivala u januaru 2015, British Council po drugi put organizuje festival britanskog filma pod nazivom „Film and Chips“ u Beogradu i Novom Sadu, saopštio je danas organizator.
Publika će u bioskopima Doma omladine Beograda i Arena Cineplex od 21. do 24. januara 2016. imati prilike da pogleda premijerne filmove najnovije britanske produkcije i upozna autore koji su svojim radom privukli veliku pažnju na najvažnijim svetskim festivalima u Berlinu, Kanu, Torontu, Veneciji i Londonu.
Festival se realizuje u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu.
Među filmovima koji će biti prikazani na festivalu su „Slušaj me Marlon“ Stivena Rajlija, „Ubij svoje prijatelje“ Ovena Harisa, „London Road“ Rufusa Norisa, „Odlazak“ Endrua Stegala i „Blur: New World Towers“ Sema Vrenča.
Tema festivala „Novi talenti, nove tehnologije“ poziva publiku da se upozna sa mladim autorima i glumcima kojima svetska kritika predviđa blistave karijere, kao i novim tehničkim dostignućima koja neočekivano utiču na način predstavljanja filmske priče.
Kroz filmove, ali i bogat prateći program namenjen filmskim profesionalcima (organizovan u saradnji sa Srpskom filmskom asocijacijom), festival se bavi i budućnošću filmske umetnosti ? od korišćenja novih tehnologija i animacije u produkciji pa sve do novih oblika i platformi za distribuciju filmova.
Tokom festivala u Beogradu će boraviti brojni gosti iz Velike Britanije od kojih je svakako najzvučnije ime Majka Mekgija, osnivača legendarnog studija „Framestore“ koji je specijalizovan za vizuelne efekte i kompjutersku animaciju. Između ostalog, ovaj studio nagrađen je Oskarom za film „Gravitacija“.
Pored gostiju iz Velike Britanije, tokom festivala u Srbiji će boraviti i tridesetak filmskih profesionalca iz Rusije, Ukrajine, Kazakstana, Turske, Izaela i drugih zemalja jer je beogradski festival britanskog filma izabran za regionalni hub u istočnoj Evropi.

Povezana vest:  Svetska zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel (James Lavelle) gost Palićkog festivala