cinema_city_otvaranjeUspešno otvoren festival Cinema City

Festivalska dešavanja trećeg internacionalalnog Festivala filma i medija Cinema City u Novom Sadu počela su juče u 18h press konferencijom u Meeting Point-u festivala, kafe Atini, sa specijalnom gošćom festivala Džulijet Luis. Neposredno pre konferencije otvorenog tipa sa slavnom Džulijet, novinarima i ostalim prisutnim gostima, obratili su se direktor festivala Cinema City, Miloš Ignjatović, potom direktorka programa Bojana Bandić, PR festivala Marija Jocić, kao i deo selektorskog tima, Petar Protić – selektor programa Peđina lektira svetskog filma, i Aleksa Gajić – selektor programa Animatrix. Pored izražavanja zadovoljstva što se festival Cinema City ambiciozno i uspešno razvija, uprkos sveprisutnim posledicama svetske ekonomske krize i lokalnim, infrastrukturnim problemima grada po pitanju statusa bioskopa, direktor festivala, Ignjatović, predstavio je ovogodišnji program i svima poželeo dobrodošlicu na festival.

Direktorka programa, Bojana Bandić, upoznala je prisutne sa bogatstvima i značajnim uspehom selekcije Nacionalna klasa, stavljajući akcenat na veliki broj premijera filmova domaće kinematografije koji će biti prikazani ove godine, ali i na domaće filmove koji su bili premijerno prikazani prethodnih godina festivala Cinema City. Aleksa Gajić je predstavio selekciju Animatrix kroz četiri japanske anime, koje će publika imati prilike da pogleda ove godine, i koji su značajno uticali na njega kao filmskog stvaraoca i strip autora. Pored toga, Aleksa je pozdravio i izbor „Korto Malteze“ filmskog serijala, ovogodišnje Cinema City senzacije koja će se sastojati od pet filmova posvećenih avanturama čuvenog strip junaka, neprevaziđene kreacije italijanskog strip autora Hugo Prata. Iako nije zadužen za progam selekcije Cool Kidz, Gajić je preporučio i ova animirana ostvarenja, posebno obraćajući pažnju posetiocima festivala na film „Kako dresirati svog zmaja“. Petar Protić, koji već treću godinu za publiku festivala Cinema City bira neka od najznačajnijih ostvarenja u istoriji svetske kinematografije, poručio je da je cilj njegove selekcije i ove godine lekovito produžavanje osmeha!

Povezana vest:  James McAvoy kao Ian Fleming?

Nakon uvodnih reči organizatora festivala i selektora, uz potpuno oduševljenje prisutnih, konferenciji se pridružila harizmatična Džulijet Luis. Brojna pitanja novinara i prisutne publike samo su posvedočili o popularnosti glumice, koja zahvaljujući svojim vešto odglumljenim karakternim ulogama, zauzima posebno i vrlo značajno mesto u svetu filmske umetnosti. Džulijet je u odgovorima akcenat stavila na svoje muzičko stvaralaštvo, podvlačeći koliko je za nju muzika bitan i slobodan način ličnog izražavanja, a na pitanje prisutnih o najdražim ulogama izdvojila je film „The Other Sister“ iz 1999, potom novo ostvarenje prikazano na Sandensu, „Sympathy for Delicious“, i izuzetnu saradnju sa Oskarom nagrađenom rediteljkom Ketrin Bigelou u filmu „Čudni dani“. Džulijet je potom svečano otvorila festival, neposredno pre projekcije filma „Tajna u njihovim očima“ . Sa prepunih tribina spektakularnog bioskopa na otvorenom u Katoličkoj porti, aplauzom i ovacijama, publika je pozdravila šarmantu Džulijet, koja je potom otišla na jednu od omiljenih festivalskih lokacija, open air biskop u Dunavskom parku, da bi se poklonila publici, koja je jednakim oduševljenjem reagovala ovaj put na njena sećanja o potencijalnim opasnostima tokom snimanju filma „Rođene ubice“, kao i na izjave o zadovoljstvu što je po drugi puta u Novom Sadu. Prisustvo Džulijet Luis i njeno obraćnje zasigurno je bila najbolja, neprocenjiva uvertira u čuveni film Olivera Stouna za sve sinoćnje posetioce ove lokacije.

Povezana vest:  Upoznajte Ranga kome je glas dao Džoni Dep

Festival je nastavio putem širenja pozitivne energije koja nas je sve odvela na Petrovaradinsku tvrđavu i fenomenalnu žurku povodom otvaranja festivala, gde su The Good Guys neverovatno energičnim i kvalitetnim nastupkom „zapalili“ publiku, i na najbolji mogući način predstavili svoj album prvenac, inače zvanični saundtrek festivala Cinema City. Slavilo se otvaranje festivala do ranih jutarnjih časova, u odličnoj atmosferi, uz pratnju originalnih muzičkih performansa, gde su pored apsolutne zvezde festivala Džulijet Luis, i benda The Good Guys, nastupe imali i fenomenalni E Play, potom Svi na pod, a u završnicu večeri, tj. početak jutra, uveo nas je, održavajući vrelu atmosferu, DJ Rahmanee.

Povezana vest:  Nova Godzila 2012.

Bitno je i napomenuti da je bilo i onih ljubitelja filma, koji su ovoj umetnosti dali prednost, te je Bartonova čarobna „Alisa“, okupila mnogobrojne poštovaoce ovog autora i kvalitetnog animiranog filma, koji su u atmosferi bioskopa na otvorenom u Dunavskom parku istinski uživali u originalnoj filmskoj viziji stvarnog klasika svetske književnosti.