bioskop_balkanReakcija na zatvaranje o bioskopu Balkan 

Povodom zatvaranja bioskopa Balkan izjava je dao Goran Marković, savetnik ministra kulture,koju vam prenosimo u celosti: 
Činjenica da se zatvara bioskop koji je negovao repertoar posvećen domaćim, evropskim i neholivudskim filmovima je poslednja kap koja je prelila čašu nezadovoljstva filmskih radnika povodom stanja u bioskopskoj mreži Srbije. Pojedini veliki gradovi više nemaju sale za bioskopsko prikazivanje filmova a beogradski bioskopi su pre nekoliko godina prodati čoveku koji nikada nije obnovio njihov rad i samo čeka da prođe zakonski rok da bi im promenio namenu.
Na drugoj strani, moderni multipleks bioskopski centri forsiraju holivudske „blok bastere“ i u njima se retko, i to samo na nekoliko dana, nađu filmovi koji su prikazivani u bioskopima kakav je Balkan. Sada i taj poslednji bastion nekomercijalnog, umetničkog filma nestaje.
Zbog činjenice da se Balkan nalazi u 111 godina staroj zgradi koja je pod zaštitom države i kulturne misije koju ovaj kultni beogradski bioskop vrši, Ministarstvo kulture Srbije namerava da pokrene postupak stavljanja ovog bioskopa u objekte od posebnog kulturnog značaja i sa svoje strane će učiniti sve da Balkan ostane ono što jeste. Ne vidimo zašto bi značaj ovog bioskopa bio manji od, na primer, značaja knjižare „Geca Kon“ koja je spašena upravo na inicijativu ovog ministarstva.
Ministarstvo kulture razume nezadovoljstvo filmskih radnika i obećava da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zatvaranju bioskopa Balkan stane na put.
Goran Marković, specijalni savetnik za kinematografiju ministra kulture Nebojše Bradića

Povezana vest:  Aleksandar Skarsgard: Neću da glumim samo Erika vampira