wim-wendersVim Venders dobitnih nagrade za stvaralaštvo

 

Nemački reditelj Vim Venders (Wim Wenders) dobitnik je nagrade za celokupno filmsko stvaralaštvo na Međunarodnom filmskom festivalu Transilvanija (TIFF), koji se održava u gradu Kluž od 28.maja do 6.juna.

 

Venders je sinoć zahvalio na rumunskom jeziku za nagradu i rekao „zahvaljujem što ste pokušali da me ubedite da sam nešto ostvario, jer sam takav tip koji svaki film režira kao da je prvi i potrebna su mi osiguranja da nešto činom dobro“.

Povezana vest:  Avataru 3,5 miliona dolara od ponoćnih projekcija

 

Venders je ranije u izjavi za agenciju Mediafaks rekao da su „rumunski filmovi poslednjih godina vrlo dobri i imaju lokalnu specifičnost “ i dodao da on ceni filmove koje pokazuju „šta ima posebno jedna zemlja i ne izgledaju kao ostale filmske produkcije“.

 

Specijalnu nagradu festivala dobio je Liviju Čjulei , značajna ličnost rumunskog pozorišta i filma, koji je između mnogih međunarodnih i nacionalnih nagrada i dobitnik 1965.godine Zlatne palme za režiju u Kanu (Cannes) za film „Šuma vešanih“.

Povezana vest:  Film „Obični ljudi“ najbolji po oceni FIPRESCI Srbija

 

Čjulej je više od 60 godina radio kao pozorišni i filmski reditelj, scenografa i glumac.

 

Glavna nagrada Mejunarodnog filmskog festivala Transilvanija dodeljena je tajlandskom filmu „Histoire anodine“ rediteljke Anoća Suwićakornpong o detaljima svakodnevnog života jednog mladića koji leži paralizovan u krevetu posle jedne nesreće.

 

Poznati rumunski filmski reditelji i glumci su protestovali na gali festivala zbog novog zakona o kinematografiji koji je nedavno usvojen u Senatu Rumunskog parlamenta a konačna odluka očekuje se u Poslaničkom domu.

Povezana vest:  “Megacom film” nastavlja tradiciju distribucije svih nagrađenih filmova

 

Za vreme gale dodelivanja nagrada, na sceni se popeo jedan od najvećih rumunskih glumaca Viktor Rebenđuk koji je procitao protestnu „Proklamaciju iz Kluža“ koju su potpisali sineaste i glumci protiv novog zakona.