most spijunaObjavljena lista nominovanih za Bafta filmske nagrade

Romansa „Kerol“ i hladnoratovska drama „Most špijuna“ vode po broju nominacija za britanske filmske nagrade BAFTA 2016. – oba ostvarenja nominovana su u čak devet kategorija.
Film „Kerol“ Toda Hejnsa, priča o starijoj udatoj ženi koja se 1950-ih zaljubljuje u mladu prodavačicu, a u kom glavne uloge tumače Kejt Blanšet i Runi Mara, ne prestaje da oduševljava kritiku još od premijere u maju, na Filmskom festivalu u Kanu.
Ovo ostvarenje je, između ostalog, nominovano za najbolju žensku ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu, najbolji adaptirani scenario, najbolji film i najbolju režiju.
„Most špijuna“ Stivena Spilberga, sa Tomom Henksom u ulozi advokata koji pregovara o oslobađanju američkog pilota kog su Sovjeti zarobili tokom hladnog rata, nadmetaće se za nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolju originalnu muziku i najbolji originalni scenario.
Mark Rejlens, koji takođe glumi u ovom ostvarenju, nominovan je u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu.
Film o preživljavanju, „Povratnik“, dobio je osam nominacija, među kojima za najbolji film, najbolju mušku ulogu za Leonarda Dikaprija i najbolju režiju za Alehandra Injaritua, koji je prošle godine osvojio Oskara sa dramom „Čovek ptica“.
Sedam nominacija pripalo je akcijskom blokbasteru „Pobesneli Maks: Autoput besa“, a šest priči o irskim emigrantima u Njujorku, „Bruklin“, čija se glavna glumica Širše Ronan našla u trci za nagradu BAFTA za najbolju žensku ulogu.
Svemirska avantura „Marsovac“, takođe, je dobila šest nominacija od kojih za najbolju režiju za Ridlija Skota i najbolju mušku ulogu za Meta Dejmona.
Filmu o grupi veštih investitora koji su se obogatili klađenjem na finansijski raspad, „Opklada veka“, pripalo je pet nominacija, među kojima za najbolju režiju za Adama Mekija i najbolju sporednu mušku ulogu za Kristijana Bejla.
Transrodna drama „Dankinja“ nominovana je u kategoriji izvanrednog britanskog filma, a njena dva vodeća glumca, prošlogodišnji dobitnik Oskara Edi Redmejn i Alisija Vikander, nominovani su u kategoriji glavne muške, odnosno ženske uloge. Vikander je nominovana i u kategoriji za sporednu žensku ulogu za film „Ex Maćina“, koji će se takođe nadmetati za nagradu za izvanredni britanski film.
„Spotlight“, drama o pedofiliji u katoličkoj crkvi, dobila je tri nominacije: za najbolji film, najbolji scenario i najbolju sporednu mušku ulogu za Marka Rufala.
Među nominovanima za najbolju glavnu mušku ulogu su i Brajan Krenston sa filmom „Trumbo“ i Majkl Fasbender sa filmom „Stiv Džobs“ koji ima još dve nominacije – za najbolju sporednu žensku ulogu za Kejt Vinslet i najbolji adaptirani scenario.
Od ostalih nominovanih za najbolju žensku ulogu su Bri Larson u filmu „Soba“ i Megi Smit u filmu „The Lady in the Van“.
Naučnofantastični blokbaster „Ratovi zvezda: Buđenje sile“ nadmetaće se za nagradu za najbolju originalnu muziku, najbolji produkcijski dizajn i najbolje specijalne vizuelne efekte.
Među ostvarenjima u trci za nagradu za izuzetan britanski film najviše nominacija imaju „45 godina“, „Ejmi“ i „Jastog“.
Imena dobitnika nagrade BAFTA biće saopštena na ceremoniji 14. februara u Londonu.

Povezana vest:  Nova DVD i BLU RAY izdanja u prodaji: Hari Poter i relikvije Smrti prvi deo i Kad vodenjak pukne