Revenant leonardodikaprio

Film Povratnik osvojio tri zlatna globusa

Film „Povratnik“ (The Revenant) trijumfovao je sinoć na dodeli Zlatnog globusa sa osvojene tri nagrade, uključujući onu za najbolji film u kategoriji drame. Leonardo Di Kaprio, koji u tom ostvarenju glumi lovca koga su prijatelji ostavili da umre kada ga je je povredio medved, dobio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu, a Alehandar Injaritu za najbolju režiju.
Di Kapriju je to treći Zlatni globus, koji je ranije dobio za filmove „Vuk s Vol strita“ i „Avijatičar“, ali još nije dobio nijednog Oskara, za kojeg je nominovan četiri puta.
Film „Marsovac“ (Martian) Ridlija Skota proglašen je za najbolji film u kategoriji komedija/mjuzikl, dok je Met Dejmon za ulogu astronauta koji je slučajno ostavljen na Marsu dobio nagradu za najbolju mušku ulogu u komediji. Dejmon je prvi Zlatni globus dobio pre 18 godina, za scenario za film „Dobri Vil Hanting“.
Nagrada za najbolju žensku ulogu u drami pripala je Bri Larson za film „Soba“ (Room). Dženifer Lorens je, posle filmova „I u dobru i u zlu“ i „Američka prevara“, dobila i treći Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji „Džoj“ (Joy). 
Jedan od favorita, film „Spotlight“ nije dobio nijednu nagradu, kao ni film „Kerol“ (Carol), koji je dobio veoma dobre kritike. Više nagrada dobio je i film „Stiv Džobs“ (Steve Jobs), i to za scenario (Aron Sorkin) i za najbolju žensku sporednu ulogu (Kejt Vinslet).
Silvester Stalone dobio je Zlatni globus za najbolju mušku sporednu ulogu za veliki povratak Rokija Balobe u filmu „Creed“, 29 godina posle prvog filma o slavnom bokseru.
-Želim da zahvalim svom imaginarnom prijatelju Rokiju Balboi što je bio najbolji drug kojeg sam ikada imao – rekao je Stalone prilikom primanja nagrade.
Kao što se i očekivalo, film „Inside Out“ proglašen je za najbolji animirani film, dok je madjarsko ostvarenje „Son of Saul“ dobio Zlatni globus za najbolji strani film.
Italijanski kompozitor Enio Morikone dobio je svoj treći Zlatni globus za film Kventina Tarntina „Podlih osam“ (The Hateful Eight), a američki pevač Sem Smit dobio je nagradu za originalnu pesmu „Writing’s on the Wall“ iz filma o Džejmsu Bondu „Spektra“ (Spectre).
Kada je u pitanju televizija, za najbolju seriju u kategoriji drame proglašena je serija „Mr. Robot“, a u kategoriji komedije „Mozart in the Jungle“. Zlatni globus za najbolje uloge u dramskim serijama dobili su Džon Hem (Mad Man) i Taradži Henson (Empire).
Medju dobitnicima nagrade je i američka pevačica Lejdi Gaga, za ulogu u poslednjoj sezoni serije „Američka horor priča: Hotel“.

Povezana vest:  Sprema se rimejk ''Gremlina''?