hunger games holivud reporter

Šta nas očekuje od filmova 2014?

Holivud u 2014. može da očekuje malo manje drame, piše AP. Prošla godina bila je priča o dva filma. Blokbasteri poput „Usamljenog rendžera“ i „Posle Zemlje“ spektakularno su propali pa su mnogi u industriji kukali zbog sve veće komercijalizacije studija. Pa ipak, na kraju godine, Holivud je postavio rekord sa prihodima od gotovo 11 milijardi dolara, a kritičari su proteklu godinu hvalili kao jednu od najboljih u proteklih mnogo godina.
Kako će se situacija odvijati u 2014? Zaplet ostaje nepromenjen – Holivud će i dalje nastaviti da izbacuje „umetničke“ prolećne filmove, letnje blokbastere i jesenje filmove rađene da pokupe nagrade.
Agencija AP sastavila je listu od 10 stvari koje treba očekivati u filmskoj 2014.
Očekivanja publike izuzetno su visoka od novog filma Kristofera Nolana, avanture o putovanju u duboki svemir „Interstellar“ sa Metjuom Mekonahijem u glavnoj uloci. Režiser „Mračnog viteza“ jedan je od retkih čije samo ime čini da fanovi zabalabe. Njegov dosadašnji rad obećava filmsko iskustvo za pamćenje.
Ova godina iskoristiće neobično dobre „ostatke“ iz prošle. Džordž Klunijeva priča o spasavanju umetnina iz Drugog svetskog rata „The Monuments Men“ u bioskope stiže u februaru pošto je premijera zakazana za decembar pomerena. Džems Grejova drama smeštena na ostrvo Elis „Tjhe Immigrant“ sa Hoakimom Feniksom i Marion Kotijar mogla bi da bude neočekivani konkurent u trci za Oskara. „Foxcatćer“ Beneta Milesa pokazaće mračniju stranu Stiva Milera dok u martu stiže „Grace of Monako“ sa Nikol Kidman u ulozi Grejs Keli.
Marvelova dominacija nastavlja se i 2014. sa „Capetain America: The Winter Soldier“ koji stiže u aprilu, „Čudesni Spajdermen 2“ stiže u maju, „X-Men: Days of Future Past“ dolaze krajem maja a „Guardians of the Galaxy“ u avgustu. Poslednji film jedini je koji nije nastavak prethodnik i predstaviće publici novu ekipu sperheroja na čelui sa Krisom PRatom i Bredlijem Kuperom.
Iako 2013. nije mogla da se pohvali velikim mjuziklima, ove godine gledaćemo nekoliko. Klint Istvud, od svih ljudi, režiraće filmsku adaptaciju „Jersey Boys“-a. „Eni“ koju produciraju Vil Smit i Džej Zi dobiće moderan tretman a Kuvenzane Voliz iz „Zveri južnjačkih divljina“ igraće čuveno siroče. Rob Maršal će Grimovu priču o Crvenkapi pretočini u mjuzikl „Into the Woods“ gde će Meril Strip igrati vešticu a Džoni Dep zlog vuka.
Filmovi Pola Tomasa Andersona (Biće krvi, Master) postali su svetla tačka za mnoge fimofile proteklih godina. Njegov „Inherent Vice“ adaptacija romana Tomasa Pinčona sa Feniksom u glavnoj ulozi nastavlja seriju njegovih „kalifornijskih“ filmova. Takođe, sa nestrpljenjem se očekuje Dejvid Finčerova verzija bestselera Džilijan FLin „Iščezla“ sa Benom Aflekom i Rozamund Pajk u glavnim ulogama. Tokom 2014. gledaćemo još i Vesa Andersona – „The Grand Budapest Hotel“ i Vudija Alena „MAgic in the Moonglihgt“.
Ova godina moći će da se pohvali i plejadom biblijskih likova. Prvo u martu stiže film Darena Aronofskog „Noje“ sa Raselom Krouom i velikim čamcem. Sledi Ridli Skot koji u decembru predstavlja „Egzodus“ sa Kristijanom Belom kao Mojsijem.
Grčka mitologija takođe će biti zastupljena sa dva filma o Heraklu. Ovog poluboga će u Bret Ratnerovom „Hercules“-u igrati Dvejn Džonson (jul) kao i Kilan Luc u „The Legend oh Hercules“ koja upravo stiže u bioskope. Još grčkih ratnika stiže sa „300: Rise of an Empire“ koji u bioskope stiže početkom marta.
Naravno, 2014. će biti puna i nastavaka i rimejka uključjući „Godzila“, „Igre gladi: Sjaj slobode 1“, „Transformers: Age of Extinction“, „Dawn of the Planet of the Apes“, „22 Jump Street“, „Plaćenici 3“ , „Kako da trenirate svog zmaja 2“ . Piter Džekson će konačno završiti sa Tolkinom kada u decembru izaće poslednji deo Hobita – „Hobit: Tamo i nazad“.
Režiseri Set Rogen i Evan Goldberg nasaviće svoj hit iz 2013 „Ovo nije kraj“ sa „Intervjuom“ komedijom u kojoj Džejms Fransko igra tok šou voditelja umešanog u ubilačku zaveru. Komedije koje će nas, valjda, zasjemavati u 2014 su i „Neighbors“ sa ZEkom EFronom, „Dumb and Dumber To“ sa Džimom Kerijem i Džefom Danijelsom, „Walk of Shame“ sa Elizabet Banks i „Sex Tape“ sa Kameron Dijaz.
Anđelina Džoli koja nije igrala u nekoj akciji od dosadnog „Turiste“ 2010. biće prisutna svuda 2014. Igra će naslovnu ulogu Grdane u „Maleficent“, takođe će se opet oprobati kao režiser u „Unbroken“, priči iz Drugog svetskog rata. Njen partner Bred Pit takođe će se baviti Drugim svetskim ratom u „Fury“ o američkoj tenkovskoj jedinici u Nemačkoj.
Konkurencija za novu franšizu namenjenu „mladim odraslima“ (young adult) je žestoka. Među filmovima koji će pokušati da privuku tinejdžere su postapokaliptični „Divergent“, romansa „The Fault in Our Stars“, srednjoškolska vampirska fantazija „Vampire Academy: Blood Sisters“ i distopija „The Maze Runner“.

Povezana vest:  Porodični dan u Cineplexxu uz film „Grozan ja 2" 29.septembra