Alejandro Gonzalez Inarritu

Injaritu: „Povratnik“ je omaž velikoj kinematografiji

Svojim divljim pejzažima i ekstremnim uslovima snimanja, avanturistička drama o preživljavanju „Povratnik“ (The Revenant) predstavlja „omaž velikoj kinematografiji“, ističe meksički reditelj tog filma i Oskarovac Alehandro Injaritu.
Inspirisan stvarnim dogadjajima, „Povratnik“ je priča o američkom traperu Hjuu Glasu (Leonardo Dikaprio) koji tokom jedne ekspedicije 1820-ih biva teško povredjen u napadu medveda, te ostavljen da umre, sam u šumi.
On uspeva da preživi i kreće da se sveti onima koji su ga napustili.
Kako bi filmu dao autentičnost, Injaritu, koji je prošle godine osvojio Oskara za najbolje ostvarenje i najbolju režiju sa filmom „Čovek ptica“, odlučio je da ne koristi specijalne efekte već isključivo prirodnu svetlost.
-Ovo je omaž načinu na koji su se filmovi snimali na samom početku i velikoj kinematografiji koja je odlazila na prava mesta i koja nije modifikovala ili se igrala pikselima i kompjuterizovanim slikama – kazao je slavni reditelj u intervjuu za Rojters.
„Povratnik“ je sniman u Kanadi i Argentini, a glumci i filmska ekipa su morali da rade u veoma surovim uslovima.
-Nije bilo nimalo lako snimati – priznao je Injaritu.
-Ali to je u neku ruku ono o čemu film govori i to ima svoje prednosti… Film prikazuje prirodu onakvu kakva zaista jeste, a ne na način na koji je vidimo u parku – dodao je on.
Film, koji u srpske bioskope dolazi 21. januara, jedan je od favorita za nastupajuće Oskare nakon što je ovog vikenda osvojio Zlatnog globusa za najbolji film, najbolju mušku ulogu za Dikaprija i najbolju režiju za Injaritua u kategoriji drame.

Povezana vest:  Oženio se tvorac Ratova zvezda

PHOTO: Dimitrios Kambouris/FilmMagic