oscars

Oskari: Gore nego prošle godine – svi nomonovani belci

Odsustvo nominacija u glavnim kategorijama za crne i latino umetnike najoštrije je danas kritikovano na društvenim mrežama.
Brajan Krenston, Met Dejmon, Leonardo Dikaprio, Majkl Fasbender i Edi Redmejn u kategoriji za glavnu mušku ulogu, Kejt Blanšet, Bri Larson, Dženifer Lorens, Šarlot Rempling i Serši Ronan u kategoriji za glavnu žensku ulogu – sve su to nesumnjivo talentovani glumci, ali svi su oni, iako različite nacionalnosti (američka, irska, britanska, australijska), belci.
Urednica časopisa „Broadway Black“ Ejpril Rejn indignirano je primetila odsustvo potencijalnih crnih i latino laureata na spisku nominovanih za Oskare koji je Američka akademija filmskih umetnosti objavila danas u Los Anđelesu.
-To što će svečanost dodele voditi briljantni Kris Rok ne može da nadomesti 80 godina ignorisanja marginalizovanih zajednica – prokomentarisala je Rejn.
Njenu revoltiranu konstataciju podelio je veliki broj korisnika interneta, iznenađenih nedostatkom diverziteta među ovogodišnjim nominovanim umetnicima za najprestižniju filmsku nagradu.
A ne može se reći da nije bilo valjanih kandidata. Uprkos velikom uspehu na bioskopskim blagajnama prošlog leta, filma „Straight Outta Compton“, o rep grupi N.W.A., kandidat je jedino za Oskara za najbolji scenario, čiji su autori – belci.
Majkl B. Kugler, veoma upečatljiv u bokserskoj drami „Krid“, zaboravljen je premda je, po mnogima, mogao zaslužio da se nađe među nominovanima za najboljeg glumca.
Isto važi i za Semjuela L. Džeksona, glavnog junaka Tarantinovog vesterna „Podlih osam“, koji je zanemaren za razliku od njegove partnerke u filmu, Dženifer Džejson Li, koja će imati priliku da se nadmeće za Oskara za sporednu žensku ulogu.
Podsećanja radi, „Los Anđeles tajms“ je 2012. pisao da su od 5.765 ljudi koji glasaju za Oskare 94 odsto belci, prosečne starosti 62 godine.
Lista „omaški“ se ovde ne završava.
Mnogi posmatrači su se iznenadili što se lezbijska romansa „Kerol“ Toda Hejnsa nije našla među nominovanima za najbolje ostvarenje.
Primećeno je i odsustvo Stivena Spilberga i Ridlija Skota u užem spisku za rediteljsko priznanje, mada su se njihovi filmovi „Most špijuna“, odnosno „Marsovac“ našli u trci za Oskara.
Takođe su zanemareni i filmovi „Stiv Džobs“, „Ratovi zvezda: Buđenje sile“ i „Sikario“ koji će morati da se zadovolje nominacijom u tehničkim kategorijama.

Povezana vest:  POČELA SINHRONIZACIJA ANIMIRANOG FILMA "VILIJEVA PLANETA"