dali grafike

Izložba Salvadora Dalija u Kući legata

U beogradskoj Kući legata danas je otvorena izložba „Božanstveni svetovi“ Salvadora Dalija (1904-1989) koju čine grafike, tapiserije, skulpture, medalje, bronzani reljefi.
Čast da otvore izložbu pripala je direktoru Kuće legata Filipu Brusiću-Renou, prof. dr Mišku Šuvakoviću i organizatoru i vlasniku ove zanimljive kolekcije Leonu Poglešeku iz Ljubljane, jednom od dvojice vlasnika ljubljanske galerije „Kos“ i galerije „Deva Puri“ na Bledu.
Kako je najavio direktor Kuće legata, izložba će biti otvorena do 28. marta, a i pre zvaničnog izložbu je već videlo dosta posetilaca.
Brusić-Reno je kazao da je mogućnost da ova izložba Dalijevih poznih radova stigne i do Beograda iznenada iskrsla i nije mogao da odoli da je ne prihvati, jer se ovakve prilike ne propuštaju.
Poglešek, je istakao da je veoma prijatno iznenađen brojem posetilaca koji su dolazili, iako nigde u medijima nije bilo vesti o postavci.
On je objasnio da poseduju i kolekciju grafika, keramike, plakata Pabla Pikasa koja je sada izložena u Ljubljani, ali već pregovara sa Kućom legata da se i ta izložba postavi u Beogradu tokom sledeće zime.
Šuvaković je rekao da se radi o jednom od najvećih umetnika 20. veka, a ovo je prva prilika da se mogu videti i druge tehnike koje je koristio jer je bio svestrano nadaren i nije mu bilo strano da oblikuje sve vrste materijala.
Publika ima priliku da vidi više od 140 grafika i tridesetak dela u drugim tehnikama, što daju potpuniju sliku o umetniku.
Podsetivši da je Dalijevo stvaralaštvo podeljeno u četiri faze, Šuvakovć je kazao da preovlađuju dela nastala tokom četvrte faze kada se Dali vratio nekim religioznim temama.

Povezana vest:  NOĆ MUZEJA, Titove i Dražine lične stvari u beogradskoj Noći muzeja