MovieTapeReditelji i snimatelji hvale Nacrt zakona o kinematografiji

 

Asocijacija filmskih reditelja Srbije i Srpska asocijacija snimatelja ocenili su danas da se „donošenjem Zakona o kinematografiji otvara mogućnost da se institucionalizovano dugoročno promeni stanje u kinematografiji na bolje“.

-Novi zakon pruža mogućnost filmskim stvaraocima da direktno učestvuju u donošenju važnih odluka vezanih za kinematografiju i da time vrate domaćem filmu kvalitet i značaj koji zaslužuje – navodi se u saopštenju dva udruženja koje je dostavio reditelj Darko Bajić.

Povezana vest:  Snupi, Čarli Braun i Klinje u novom karaoke singlu Megan Trejnor!

U tekstu se ne imenuju kritičari Nacrta zakona, ali se pominju stavovi iz polemike koju je nacrt pokrenuo u javnosti, naročito posle negativnog komentara narodnog poslanika Gorice Mojović o predviđenom novom načinu finansiranja.

-Ko to tamo insinuira da Zakon o kinematografiji hoće da otme pare pozorištu, umesto da utiče da se najmanji procenat koji se odvaja u svetu za kulturu uveća i time omogući da se naši stvaraoci profesionalno bave svojim poslom? – postavlja se pitanje u saopštenju.

Povezana vest:  Itan Hok četvrti put otac

Udruženja reditelja i snimatelja takođe pitaju „ko to tamo filmske autore, glumce, filmske producente i filmske radnike pokušava da odvoji od srpskih umetnika, ko od njih hoće da napravi jedine krivce za katastrofalno stanje u kome se nalaze svi oni koji se u Srbiji bave umetnošću“.

U saopštenju se ukazuje da se „celokupna sredstva koja se odvajaju za godišnju produkciju domaćeg filma (oko 1.350.000 evra) u susednoj Hrvatskoj smatraju dovoljnim za proizvodnju samo jednog niskobudžetnog filma“.

Povezana vest:  Dženifer Lorens: Neprijatno mi je kad moram da se ljubim na filmu