oscars

Akademija za film i nauku najavila reforme u dodeli Oskara i rukovodstvu

Američka akademija za film i nauku saopštila je večeras da će udvostručiti broj žena i predstavnika manjina za nominacije prestižnog Oskara do 2020. godine i odmah proširiti svoje rukovodstvo s tri nova člana Upravnog odbora.
Predsednica Akademije Šeril Bun Azajk izjavila je da je takva odluka doneta posle burne polemike i osuda, pošto drugu godinu zaredom, nijedan crni glumac ni glumica nisu nominovni.
Prema njenim rečima, Upravni odbor koji ima 51 člana, jednoglasno je usvojio niz reformi koje podrazumevaju tri nova člana tog odbora, kao i ograničeno članstvo na period od deset godina.
Svetski mediji i korisnici društvenih mreža su odmah po objavljivanju nominacija za Oskara 14. januara kritikovali izbor Američke filmske akademije koja je ponovo nepravedno izostavila glumce koji nisu belci.
Mnogi glumci, među kojima Džejda Pinket Smit i Vil Smit kao i reditelj Spajk Li najavili su bojkot ceremonije dodele nagrada, 28. februara u Los Anđelesu ogorčeni zbog nedostatka rasne raznolikosti.
Britanska glumica Šarlot Rempling, koja je nominovana za Oskara u kategoriji najbolje glumice, jedna je od retkih koja je imala drugačiju reakciju od većine svojih kolega. Ona je danas ocenila kao rasističku reakciju prema belcima odluku Spajka Lija da bojkotuje svečanu ceremoniju dodele.
-To je rasizam ali na drugi način, prema belcima. Nikad se to ne može unapred znati, možda crni glumci nisu zaslužili da ove godine budu nominovani – rekla je britanska glumica u intervjuu za francuski radio Evropa 1.
Šarlot Rempling je rekla da se ne slaže s Lijevim predlogm o uvođenju kvota prema kojima bi sve manjine bile zastupljene u dodeli Oskara.
Li se založio za uvođenje kvota uz ocenu da se ne može uvek koristiti izgovor da neko nije „dovoljno kvalifikovan za nominaciju“.
-Jesam za kvote jer ne možemo stalno koristiti izgovor da nema dovoljno kvalifikovanih kandidata. To su gluposti – rekao je Li.

Povezana vest:  Nova dimenzija filma u Galeriji Belgrade