The Big Short poster

Film The Big Short dobio nagradu Američkog udruženja producenata

Film „Opklada veka“ (The Big Short) Adama Mekeja dobitnik je nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), saopšteno je u Los Anđelesu.
Film s Bredom Pitom, Stivom Karelom, Kristijanom Bejlom i Rajanom Goslingom, takođe je nominovan u pet kategorija za Oskara, među kojima za najbolji film, najbolju režiju (Mekej) i najboljeg glumca u sporednoj ulozi (Kristijan Bejl).Ostvarenje prema istoimenom knjizi Majkla Luisa govori o finansijskoj krizi 2008. godine u SAD, ali na tragikomičan način.
Američko udruženje producenata, za razliku od prognoza, dao je prednost tom filmu, iako je favorit „Povratnik“ (The Revenant) meksičkog reditelja Alehandra Gonsalesa Injaritua s Leonardom DiKaprijom u glavnoj ulozi. Taj film je dobio 12 nominacija za Oskara.
PGA je prošle godine nagradio film „Čovek ptica“ (Birdman) tog meksičkog reditelja, koji je potom osvojio Oskara za najbolji film.
U kategoriji televizije, PGA je nagradio „Igru prestola“ za najbolje dramsko ostvarenje i „Transparent“ za najbolju komediju.
Nagrađen je i dokumenartni film „Ejmi“ o britanskoj pevačici Ejmi Vajnhaus, preminuloj 2011. godine, i animirani film „Vice Versa“ u Diznijevoj produkciji.
Dodelom nagrade Zlatni Globus 10. januara u Los Anđelesu, počela je holivudska sezona dodele filmskih i televizijskih nagrada.
Kao i Zlatni Globus, nagrade PGA i Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA), čija je dodela 6. februara, predstavljaju pouzdan pokazatelj ko će osvojiti prestižnog Oskara čija je svečana dodela ove godine zakazana 28. februara.

Povezana vest:  Taylor Lautner novo lice Armanija?