U SUSTET OSKARU

U SUSRET FESTU I OSKARU U DKSG

Tokom februara u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu biće prikazan izbor zapaženih filmova sa prethodnog FEST-a, a u fokusu programa su i tri filma koji su kandidovani za uži izbor za ovogodišnje nagrade Oskar za najbolji inostrani film – Vuk, Šaulov sin i Mustang. Ova tri filma biće predstavljena tokom vikenda uoči dodele ovog najprestižnijeg priznanja u oblasti kinematografije. Selekcija filmova sa predstojećeg FEST-a biće prikazana u DKSG od 1. do 6. marta.

Program:

Od 5. do 7. februara u biće prikazani filmovi VUK (r: Nadži Abu Novar) i FENIKS (r: Kristijan Pecold).

19.00
VUK
Režija: Nadži Abu Novar
Uloge: Džasir Eid, Hasan Mutlag
Jemen, 2015.

Arabija, 1916. godina. Tib živi sa svojim beduinskim plemenom u zaboravljenom delu Otomanskog carstva. Pošto je izgubio oca, na njegovom bratu Huseinu je da sa pobrine za Tibovo vaspitanje. Husein pokušava da ga nauči kako beduini žive, ali dečak je zainteresovaniji da pravi nestašluke. U njihove živote ulazi poručnik britanske vojske koji je na tajanstvenoj misiji sa svojim vodičem. Iz straha da ne ukalja očevu reputaciju, Husein prihvata da ih isprati do željene destinacije. Takođe, plašeći se da ne izgubi brata, Tib kreće za njim kroz pustinju, koja je puna revoulucionara i beduinskih prognanika. Da bi preživeo, moraće da nauči da se snalazi kao odrastao čovek, moraće da nauči šta je izdaja a šta poverenje, i da opravda ime koje mu je otac dao.

Povezana vest:  Kajli Minog se vraća glumi

Najbolji film u Međunarodnoj selekciji 43. Festa; kandidat za Oskara za najbolji film u 2015.

21.00
FENIKS
Režija: Kristijan Pecold
Uloge: Kristina Hos, Roland Zerfeld
Nemačka, 2014.

Neli Lenc je preživela koncentracioni logor sa teškim povredama i unakaženim licem. Lene Vinter, koja radi za Jevrejsku agenciju, vodi je u Berlin. Posle hirurške rekonstrukcije lica, Neli počinje da traga za mužem Džonijem. Kada ga konačno nađe, Džoni je ne prepoznaje. Međutim, obraća joj se s ponudom. Pošto liči na njegovu ženu, za koju veruje da je mrtva, moli je da mu pomogne da dođe do ženinog značajnog nasledstva. Neli se slaže, i postaje svoj sopstveni dvojnik. U želji da povrati svoj život, Neli želi da sazna da li ju je Džoni ikada voleo ili ju je, ipak, izdao.

U petak 12. i subotu 13. februara biće prikazani filmovi PREDSEDNIK (r: Mohsen Makmalbaf) i DIVLjE PRIČE (r: Damijan Šifon)

19.00
PREDSEDNIK
Režija: Mohsen Makmalbaf
Uloge: Miša Gomijašvili
Gruzija, Francuska, VB, Nemačka, 2014.

U ovoj mračnoj satiri o moći, otimačini i osveti, diktator se suočava s ljudima koje je prethodno tlačio. Kada ga svrgnu s vlasti i prekinu njegovu brutalnu vladavinu, deo porodice pobegne avionom iz zemlje, a predsednik postaje begunac i sa svojim unukom se suočava s teškoćama i gnevom koje proživljava njegov narod.

21.00
DIVLjE PRIČE
Režija: Damijan Šifon
Uloge: Rikardo Darin, Oskar Martinez
Argentina, Španija, 2014.

Povezana vest:  Film "Instrumenti smrti: Grad kostiju" od 05. septembra u svim bioskopima!

Nejednakost, nepravda i zahtevi sveta u kome živimo uzrokuju stres i depresiju kod mnogih ljudi. Neki od njih pucaju. Ovo je film o tim ljudima. Ranjivi, u sudaru s realnošću koja se stalno menja i iznenada biva nepredvidiva, likovi filma Divlje priče prelaze onu tanku liniju koja civilizaciju deli od varvarstva. Izdaja ljubavnika, povratak u tešku prošlost i nasilje upleteni u svakodnevne susrete teraju junake u ludilo, dok oni popuštaju neporecivom zadovoljstvu koje dolazi od gubitka kontrole.

Od 19. do 21. februara biće prikazani filmovi NIČIJE DETE (r: Vuk Ršumović) i BELE NOĆI POŠTARA ALEKSEJA TRJAPICINA (r: Andrej Končalovski).

19.00
NIČIJE DETE
režija: Vuk Ršumović
uloge: Denis Murić, Pavle Čemerkić
Srbija, 2014.

U proleće 1988. divlji dečak je pronađen među vukovima u bosanskim planinama. Nasumično ga nazivaju Haris i šalju u sirotište u Beograd, gde o njemu brine staratelj Ilke. Zbližava se sa drugim dečakom Žikom i polako pokazuje znake napretka. Godine 1992, nakon što je postao prilično socijalizovan mladić, lokalne vlasti ga šalju nazad u ratom zahvaćenu Bosnu. Radnja filma Ničije dete je zasnovana na istinitoj priči.

Najbolji film u domaćem takmičarskom programu; najbolja uloga

21.00
BELE NOĆI POŠTARA ALEKSEJA TRJAPICINA
Režija: Andrej Končalovski
Uloge: Andrej Trjapicin, Irina Jarmolova
Rusija, 2014, 90.

Na obalama jezera Kenozero ljudi žive na isti način na koji su vekovima živeli njihovi preci.

Povezana vest:  Biografija Žerara Depardjea u stripu

Od 26. do 28. februara biće prikazani filmovi ŠAULOV SIN (r: Laslo Nemeš) i MUSTANG (r: Deniz Gamze Ergiven).

19.00
ŠAULOV SIN
Režija: Laslo Nemeš
Uloge: Geza Rorig, Levente Molnar
Mađarska, 2015.

Dva dana u životu Saula Auslandera, mađarskog logoraša, koji radi kao član specijalnog tima za uklanjanje tela ubijenih logoraša u jednom od krematorijuma Aušvica. Otkrivši telo dečaka koga smatra svojim sinom, pokušava nemoguće – da spase telo dečaka, pronađe rabina i dostojno ga sahrani. Iako će i njihov tim biti svakog trenutka likvidiran, Saul se okreće od preživelih i njihovih planova za otpor da bi spasao ostatke sina o kome nikad nije vodio računa dok je bio živ.

Kandidat za nagradu Oskar za najbolji strani film u 2015.

21.00
MUSTANG
Režija: Deniz Gamze Ergiven
Uloge: Erol Afsin, Italda Aktogan
Turska, 2015.

Savremena drama koja istražuje suprotnosti religije i sekularizma i tradicije i modernizma kroz priču o pet tinejdžerki koje žive u udaljenom selu u severnoj Turskoj. Lale i njenih pet sestara se vraćaju kući iz škole i bezazleno se igraju sa dečacima. Međutim, nemoralnost njihove igre pokreće skandal koji će imati neočekivane posledice. Porodični dom se postepeno pretvara u zatvor, podučavanje kućnim poslovima zamenjuje školu, a počinju da se ugovarajui udaje. Pet sestara, kojima je zajednički slobodarski duh, pronalaze način da zaobiđu ograničenja koja su pred njih postavljena.

Kandidat za nagradu Oskar za najbolji strani film u 2015.