victoria abril-08

Beogradskog pobednika ove godine dobijaju Velimir Bata Živojinović, Džon Mektirnan i Viktorija Abril

Od prošle godine FEST dodeljuje posebno priznanje, nagradu Beogradski pobednik, koju će ove godine poneti troje uvaženih filmskih stvaralaca – Velimir Bata Živojinović, Džon Mektirnan i Viktorija Abril.

Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručen našem čuvenom glumcu koji je obeležio zlatne dane jugoslovenske kinematografije, Velimiru Bati Živojinoviću. Debitovao je 1955. ulogom u filmu Pesma sa Kumbare, i od tada ostvario oko 280 uloga na filmu i televiziji. Bio je ikona partizanskog filma, ali je ostvario značajne uloge i u filmovima crnog talasa, kasnije i komedijama, a slavu van granica naše zemlje donela mu je uloga Valtera u kultnom filmu Valter brani Sarajevo.
U Jugoslovenskoj kinoteci će 29. februara biti održane dve projekcije – omaž Bati Živojinoviću – u 19h film Tri Aleksandra Petrovića, a u 21h film Breza Ante Babaje.

Povezana vest:  Najgledaniji filmovi u britanskim bioskopima

Džon Mektirnan, legendarni američki reditelj, biće nagrađen Beogradskim pobednikom za dosadašnje stvaralaštvo. Mektirnan je na neki način redefinisao akcioni žanr i inspirisao generacije reditelja koji se i danas ugledaju na njegove filmove kao što su Predator, Umri muški, Lov na crveni oktobar i Afera Tomas Kraun.
28. februara će u Jugoslovenskoj kinoteci u 19h biti prikazan Mektirnanov film Lov na crveni oktobar.

Povezana vest:  Srpska premijera filma POSLE ZIME na 50. FEST-u

Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo takođe će biti dodeljen i Viktoriji Abril, španskoj glumici. Viktorija je ostvarila brojne uloge na filmu i televiziji u rodnoj Španiji, ali i Italiji i Francuskoj. Čuvena je po ulogama u Almodovarovim filmovima Veži me, Visoke potpetice i Kika, ali i po filmu Ljubavnici koji joj je doneo Srebrnog medveda za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu.
U Jugoslovenskoj kinoteci će 27. februara biti prikazana dva filma u kojima Viktorija Abril tumači glavne uloge – od 17h Veži me Pedra Almodovara, a od 19h Žena koja je obrisala suze Teone Strugar Mitevske.

Povezana vest:  Opljačkan stan Vilema Defoa u Rimu