prorok_filmOdijarov Prorok dobio devet Cezara

Na 35. dodeli francuske filmske nagrade Cezar, održanoj u Parizu, trijumfovao je film „Prorok“ (Un Prophete) Žaka Odijara, sa ukupno devet priznanja, među kojima i za najbolji francuski film 2010. godine. 
Ova snažna drama čija se radnja odigrava u zatvoru, nagrađena gran prijem žirija na prošlogodišnjem festivalu u Kanu i nagradom BAFTA prošle sedmice u Londonu u kategoriji najboljeg stranog filma, bila je nominovana u čak 13 kategorija. 
Film će predstavljati Francusku na dodeli Oskara 7. marta u Los Anđelesu, takođe, u kategoriji najboljeg stranog filma. 
Među devet Cezara koje je osvojio su priznanje za najboljeg reditelja, najboljeg glumca koje je pripalo Taharu Rahimu (kao i za najboljeg glumca među novim nadama) i za najbolji originalni scenario. 
Cezar za najbolju glumicu pripao je Izabeli Ađani za film „La journee de la jupe“ Žana-Pola Lilienfilda, što je njen peti Cezar u karijeri. 
Cezar za najbolju sporednu žensku ulogu otišao je u ruke Emanuele Devo za fil „A l’Origine“, a za najbolju sporednu mušku ulogu pripao je Nilsu Arestrupu za film „Prorok“. 
Nagradu za najbolju glumicu među novim nadama osvojila je Melani Tjeri za ulogu u filmu „Le dernier pour la route“. 
Cezara za najbolji strani film osvojio je „Gran Torino“ Klinta Istvuda, a Harison Ford i Sigurni Viver dobili su počasne Cezare. 
Na smotri čija je počasna predsednica bila Marion Kotijar, odato je i priznanje reditelju Eriku Romeru, jednom od pionira novog talasa koji je preminuo početkom januara u 90. godini, prenela je agencija Rojters.

Povezana vest:  Srđanu Karanoviću nagrada Udruženja filmskih umetnika