tale of tales 1

„Priča nad pričama“ Matea Goronea na Festu

Film Matea Garonea „Priča nad pričama“, inspirisan knjigom bajki Đanbatiste Bazilea iz 17. veka, biće prikazan u okviru 44. Festa, 4. i 5. marta u Sava Centru i 6. marta u bioskopu „Fontana“, najavio je danas Cebef.
„Zaljubio sam se u Bazileove priče, one su koren svih evropskih bajki. Bio sam zadivljen vizuelnom snagom i originalnošću tih priča i likova, hteo sam da se oprobam u tom fantastičnom okruženju, u žanru fantazije, što nije tako često u Italiji. Hteo sam da istražujem ovaj žanr, a da istovremeno zadržim veoma ličan pristup“, objasnio je Garone.
Film je premijerno prikazan u Kanu gde je bio u konkurenciji za Zlatnu palmu, a Garone je za svoja prethodna dva filma, „Reality“ i „Gomora“ osvojio Gran pri žirija na istom festivalu.
Italijanski reditelj je bio gost ovogodišnjeg festivala „Kustendorf“ gde je predstavio svoj novi film i objasnio da je imao sreće da dođe do Bazileove knjige, „remek dela literature koje niko ne zna“.
„U Bazileovoj knjizi prvi put se pojavljuju bajke koje svi znaju preko braće Grim. Niko ne zna Bazilea, a svi znaju braću Grim“, rekao je Garone, dodavši da to nisu bajke za decu, jer su veoma mračne.
„Priča nad pričama“ je njegov prvi film na engleskom jeziku.
„Bazile je iz 17. veka i vrlo je šekspirovski, pa sam mislio da bi engleski bio pogodan. Dijalog čini svega 10 procenata filma, te jezik zapravo i nije toliko bitan, pa sam smatrao da bi film bio iskren i na engleskom“, objasnio je reditelj.
Za film „Priča nad pričama“ odabrao je tri priče koje se prepliću u imaginarnom kraljevstvu.
U prvoj, kralj (Džon Si Rajli) kreće na opasnu misiju u okean kako bi ubio morsku neman i doneo njeno srce svojoj ženi (Selma Hajek), koja veruje da će joj to pomoći da zatrudni.
Nakon što pojede srce čudovišta, kraljica zaista rodi dete, ali magija deluje i na nevinu kuvaricu koja ga je pripremala, tako da na svet dolazi par magičnih albino blizanaca rođenih od dve majke.
U drugoj priči, promiskuitetni kralj (Vensan Kasel) zaljubljuje se kada čuje pesmu za koju pretpostavlja da dolazi od mlade devojke. Ipak, vlasnica prelepog glasa je zborana starica koja na morbidne načine pokušava da se podmladi kako bi osvojila atraktivnog kralja.
Treća priča uključuje još jednog ekscentričnog kralja koji počinje da gaji buvu i hrani je dok ne postane ogromna.
Bizarni ljubimac mu je očigledno draži od sopstvene ćerke, budući da organizuje ritualno takmičenje u čijem centru je mega-buva, a pobednik dobija ruku njegove ćerke, što naravno rezultira katastrofom.
U nadrealnom svetu, koji je Garone kreirao, vide se uticaji i Monti Pajtona i Tima Bartona, ali uspešno balansira između crne komedije i alegorijske dubine.
Garoneova prethodna dva filma, „Gomora“ i „Rijaliti“ bavila su se korumpitanim strukturama moći i njihovim uticajem na različite aspekte društva.
U „Priči nad pričama“ on transformiše taj motiv u prenaglašeno izobličavanje kapitalističkih fantazija koje teraju ljude da rade razne sulude stvari.

Povezana vest:  Ko su najtraženije zvezde na internetu u 2012?