paluba ispod terazija

Radojević: „Paluba ispod Terazija“ se nadovezuje na noar

Film „Paluba ispod Terazija“ reditelja Dejana Vlaisavljevića Nikta biće prikazan u selekciji „Srpski film/Microwave“ 44. Festa, a Saša Radojević, koji tumači jednu od uloga, kaže da se film nadovezuje na bogatu tradiciju „noara“.
Radojević je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da film „Paluba ispod Terazija“ sadrži snažan filmofilski osnov i da se nadovezuje na višedecenijsko iskustvo svetskog filma „noar“, ali „ne treba prenepregnuti ni domaću tradiciju“.
Scenarista i reditelj Radojević, prvi put je pozvan da u filmu učestvuje isključivo kao glumac, što je, priznaje, za njega bila potpuno nepoznata teritorija, ali i dragoceno iskustvo.
-U ličnom gledalačkom iskustvu sam tražio osnove za ovu ulogu. Za nekog ko se obično nalazi sa druge strane kamere, glumačko iskustvo je jedinstveno. Čovek ne može sebe da sagleda kao što može kamera i filmski prizor, tako da glumci zapravo i ne znaju šta rade u filmu i nemaju kontrolu – ispričao je Radojević.
U filmu „Paluba ispod Terazija“, Živojin Ivanović, penzionisani inženjer i slikar-amater, unajmljuje privatnog detektiva Džonija Palubu da pronađe njegovog modela Doroteju. Ubrzo Ivanović biva pronađen mrtav, a Doroteju umetnička scena Beograda proglašava novom zvezdom.
-Ovaj film nije samo omaž filmu noar, već refleksija – novi ulaz u ono što je filmska tradicija – ocenio je Radojević.
On je podsetio da su četrdesete godine bile zlatno doba noara, zatim je Holivud ponudio reinterpretaciju, devedesetih smo bili svedoci „reinterpretacije reinterpretacije“, te je, smatra Radojević, danas vrlo kompleksno praviti žanrovski film i izazov zbog novog „pripovednog iskustva“.
Radojević se osvrnuo i na srpsku tradiciju noara, primetivši da je to uvek bila „podzemna linija, neistraženo polje“.
Scenarista i glumac Ilija Labalo je rekao da su pokušali filmom „Paluba ispod Terazija“ iskrenu rekonstrukciju američkog noara, koji im je uzor, te su u tom pogledu više tradicionalisti.
Film „Paluba ispod Terazija“ je na programu Festa 28. februara u bioksopu „Sinepleks“.

Povezana vest:  Kineski istorijski spektakl "Poslednja večera" film iznenađenja na letnjoj reviji filmskih hitova BLOCKBUSTER