Dokumentarac o prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje pretpremijerno u DOB-u

U Domu omladine Beograda, u utorak 26.04.2016. sa početkom u 20:30 biće pretpremijerno prikazan dokumentarni film „Tapavica“. Ova biografska priča o velikom arhitekti i prvom Srbinu, osvajaču olimpijske medalje u tenisu na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine, potom će biti prikazana i sredinom maja, u okviru Festivala međunarodnog dokumentarnog filma Beldocs.

Film je sniman u periodu od 2012-2015. na lokacijama u Vojvodini (Novi Sad, Petrovaradin, Nadalj, Crnoj Gori (Herceg Novi, Bijela, Cetinje) i Beogradu. Za to vreme snimljena su arhitektonska dela Momčila Tapavice i napravljeno je više od 20 intervjua sa najrazličitijim sagovornicima, a sve kako bi lik i delo Momčila Tapavice bili osvetljeni iz različitih uglova.

Povezana vest:  Filmska akademija može da traži natrag Oskare

Realizaciju dokumentarnog filma o Momčilu Tapavici podržali su Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Olimpijski komitet Srbije, Inžinjerska komora Srbije, grad Pančevo i Feromont.

Pretpremijera dokumentarnog filma „TAPAVICA“
Utorak, 26. april 2016. u 20:30
Velika sala Doma omladine Beograda
ULAZ JE SLOBODAN!

SINOPSIS

Veliki narodi pamte svoje velike ličnosti. Pamte ne pukog pamćenja radi, već zbog podsećanja na put kojim je ponekad potrebno proći da bi se svojim talentima ostavio trag u vremenu. Mi, često vrlo pogrešno, mislimo da o svim našim velikim ličnostima dovoljno znamo. A, zapravo, istina je da čak i ne znamo za sve one velikane koji su ostavili trag za sva vremena. Ovo je priča o jednom takvom čoveku, Momčilu Tapavici, prvom Srbinu koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. O prvom našem osvajaču olimpijske medalje. O velikom čoveku, arhitekti čija dela opstaju i vek kasnije.
Ovo je priča o neobičnom čoveku, iz čijeg se života može mnogo naučiti.

Povezana vest:  "Cars 2" prvog vikenda zaradio 68 miliona dolara

Mozaik životne priče Momčila Tapavice sklapa glumac Miodrag Miki Krstović zajedno sa Vlade Divcem, Stevanom Koprivicom, Živkom Baljkasom i mnogim drugim, arhitektama, hroničarima sporta, istoričarima, sportistima…

Režija i produkcija: Ognjen Rakčević, Milan Todorović
Scenario: Darko Nikolić
Montaža: Vladimir Marković LoOney
Direktor fotografije: Vladimir Pavić
Muzika: Nikola Jeremić
Dizajn zvuka: Nikola Radivojević
Istoričari-istraživači: Dr Danilo Šarenac i Đurđa Borovnjak
Ilustrator: Uroš Petković

Povezana vest:  Novi film Rolanda Emeriha